Lustrumevenement ‘Andere tijden’

8 oktober 2016

door Ronald Bokhove

Voor het 85-jarig bestaan van de vereniging zouden we als Stichting NVBS-Excursies ook een duit in het zakje doen, maar wat kun je anno 2016 nog organiseren dat niet eerder is vertoond en niet kansloos ten onder gaat door het hedendaags veiligheidsdenken rond het spoor? De contractsector in Nederland is de afgelopen jaren volwassen geworden. Wat heet… de eerste vervoerder gaat ons in december al weer verlaten. Zou het niet leuk zijn om alle ‘private’ exploitanten uit te nodigen voor een lustrumfeestje? En zou het klassieke VSM-baanvak niet als decor kunnen fungeren?

De vervoerders sprak het idee ook aan en zo kwam Veolia op zaterdag 8 oktober in alle vroegte met twee GTW-stellen vanuit Venlo via Dieren naar Apeldoorn gereden en deed Breng datzelfde vanuit Arnhem via Utrecht en Amersfoort. Beide treinen boden de mogelijkheid tot meerijden en zo begon het evenement met ‘NVBS 85 jaar’ op het display voor velen al ver voor Apeldoorn. De andere helft van de circa 200 deelnemers was met NS of anderszins naar de Koningsstad gekomen, waar zich voor tienen ook Arriva met een GTW-tweetje en Syntus met twee Linten meldden. Na wat rangeerwerk en het achterlaten van de reservestellen – vanwege de detectie mogen de vervoerders buiten hun eigen inzetgebied alleen gecombineerd rijden – maakten de fotografen zich met volgbussen uit de voeten en konden de diesels al dan niet spiegelend in het water van het Apeldoorns Kanaal worden vastgelegd, juist toen de najaarszon doorbrak. Zij die bussen verfoeien of hadden uitgeslapen konden met Arriva – de laatste trein van het viertal – naar Beekbergen reizen. Toen de busreizigers hier ook arriveerden waren de treinen al keurig in lijn gezet. Voor het eerst konden alle dieselvervoerders uit de contractsector in één beeld worden gevangen.

Na de lunch zwermden de treinen en de deelnemers uit over de museumlijn. De dienstregeling was zo ontworpen dat elk stel op de lustrumdag minimaal één keer het gehele VSM-baanvak heeft bereden. Met wat licht voetenwerk kon Breng bij het bordessein van Beekbergen worden gefotografeerd, Veolia bij de Vrijerbergspreng te Loenen, terwijl Arriva en Syntus elkaar in Eerbeek passeerden. Beekbergen was het middelpunt van de treindienst en tijdens het wachten of overstappen kon de NVBS-Winkel worden bezocht of een pilsje worden genuttigd in de stationsrestauratie. Waar de ene trein goed gevuld was met deelnemers, fungeerde de andere als vrijwel leeg foto-object. Vrijheid, blijheid dus met de dagkaart, maar om vier uur was het voorbij.

De volgbussen brachten ons vanuit Beekbergen naar de ‘hoogvlakte’ bij het buurtschap Oosterhuizen waar de vier stellen in één lijn werden geplaatst voor een laatste fotomoment. Niemand die zich tijdens het wachten hoefde te vervelen, want de plaatselijke jeugd gaf een motorshow op het naast de spoorbaan gelegen crossterrein. Net op tijd trokken de stofwolken op, al blijft het jammer dat de middagzon verstek liet gaan. Terug in Beekbergen vertrokken de gastvoertuigen en de deelnemers huiswaarts: Arriva en Syntus via Apeldoorn, Breng en Veolia via Dieren om de reizigers uiteindelijk in Arnhem of Nijmegen af te zetten.

Veel dank gaat uit naar de vervoerders en naar het hoofdbestuur van de NVBS die het evenement financieel mogelijk hebben gemaakt. Tevens dank aan de medewerkers van de VSM en natuurlijk aan de deelnemers die met hun positieve reacties duidelijk hebben gemaakt dat ook met modern materieel een leuke dag kan worden beleefd. Zij die er niet bij waren hebben wat gemist.


GTW 2/8 5043 en 5048 van Breng in Amersfoort als extra trein naar Apeldoorn, 8 oktober 2016. Foto: Erik van Lunteren.

Lint 40 van Syntus en GTW 2/6 257 van Arriva staan in Apeldoorn te wachten op wat komen gaat. Foto: René de Boon.

GTW 2/8 358 van Veolia rijdt langs het Apeldoorns Kanaal op weg naar Beekbergen, 8 oktober 2016. Foto: Rob Schot.

GTW 2/8 5048 van Breng nadert station Beekbergen. Foto: Rob Schot.

De line-up in Beekbergen met van links naar rechts de GTW’s 257 (Arriva), 358 (Veolia), 5048 (Breng) en Lint 40 (Syntus). Foto: Rob Schot.

Sein veilig voor het ‘Twentse Ros’ 40 van Syntus in Loenen. Foto: Rob Schot.

Kruising in Loenen tussen Arriva’s 257 en Veolia’s 358. Foto: Rob Schot.

Terwijl op station Dieren Arriva’s 257 keert en Veolia’s 203 toekijkt, passeert een VIRM-dubbeldekker naar Nijmegen. Foto: Erik van Lunteren.

Breng GTW2/8 5043 aan het perron in Beekbergen. Foto: René de Boon.

In Oosterhuizen staan Syntus, Veolia, Arriva en Breng gebroederlijk achter elkaar. Foto: Erik van Lunteren.