Lustrumcongres NVBS november 2016

12 november 2016

Lustrumcongres NVBS een succes!

Op 12 november 2016 vond in Rotterdam het lustrumcongres van de NVBS plaats. Verleden, heden en toekomst kwamen aan bod, waarbij de huidige markt van het railvervoer centraal stond.

Corina de Jongh, directeur van Railforum Nederland, hield een inleiding over de verwachtingen van de markt in 1991. In dat jaar bestond niet alleen de NVBS 60 jaar, maar startte ook de big bang, de reorganisatie van NS.

Piet Geurts behandelde de ontwikkeling van de spoorwegmarkt van 1991 tot 2016. In die jaren zijn veel goede dingen tot stand gebracht, maar zijn ook veel ontwikkelingen minder positief verlopen. Vooral de ingewikkelde structuur tussen spoorwegen en overheid viel daarbij op. Een succes is onder meer de light rail geworden.

Hans van der Stok, productmanager van HTM, ging in op de omschakeling van de Zoetermeerlijn van spoorlijn tot tramlijn. Hoopvol zijn de gedachten van een light rail tussen Zoetermeer en Leiden. Of deze gedachten levensvatbaar zijn zal de toekomst leren. Tot slot twee inleidingen over de toekomst in 2031, wanneer de NVBS 100 jaar bestaat.

Bart Schmeink, Algemeen directeur van Transdev Nederland, sprak over de toekomst van het reizigersvervoer. Hij verwacht een sterke groei van zogenaamd vraaggestuurd vervoer met kleine automatische en elektrische auto’s. Railvervoer ziet hij vooral nog in de grote steden.

Toon Habers, oprichter van Locon Nederland, voorzag een soortgelijke ontwikkeling in het goederenvervoer. Een kans zag hij vooral bij distributienetwerken in Nederland.

Dagvoorzitter John Krijgsman had tot slot een gesprek met twee leden van de NVBS, namelijk Paul Muré en Wubbo Boiten. Twee generaties die op verschillende wijze met hun hobby bezig zijn. Paul zoekt vooral het samenbeleven met andere NVBS′ers, terwijl Wubbo vooral de informatie uit Op de Rails “beleeft”.