Lang weekeinde in Noord-Duitsland

22 september 2000

door Ronald Bokhove

Het door de Stichting NVBS-Excursies georganiseerde Schönes Wochenende voerde de 31 deelnemers op vrijdag 22 september 2000 naar Hamburg. De directe weg is zelden de leukste en daarom werd halverwege in Syke oostwaarts afgebogen voor een bezoek aan de Erste Deutsche Museumseisenbahn, die al in 1966 met haar activiteiten is gestart. De eerste vijf kilometer tot Heiligenfelde werden per bus afgelegd, waarna met de T1 (Gotha, 1936) normaalsporig het kleinschalige landschap van het graafschap Hoya doorkruist. In Uenzen dreigde voor de videofilmers de Kleinbahnostalgie wreed te worden verstoord toen bij het berijden van het straatspoor een juist voorbijrijdende tractor al te veel herrie maakte. Net op tijd maakte het ding zich uit de voeten.

In Bruchhausen-Vilsen werd de loods bezichtigd, waarbij niet alleen de hoeveelheid materieel, maar ook de staat van onderhoud indruk maakte. Vervolgens werd overgestapt op de metersporige T44 (Talbot, 1950), waarmee zuidwaarts werd gekoerst.De rit verliep niet zonder hindernissen. Straatwerkers waren de parallel aan het spoor gelegen verkeersweg aan het teren en meenden een aantal waarschuwingsborden in de berm te moeten plaatsen, ook tussen de rails! De opzichter kreeg van de conducteur terecht een standje voor zoveel brutaliteit.

Op de terugweg werd in een restaurant Kaffee mit Kuchen verstrekt, een welkome onderbreking van de lange reis. Met de T1 werd uiteindelijk Eystrup bereikt, waarna werd doorgereisd naar de Hanzestad. Op zaterdag en zondag voltrok zich weer een bekend fenomeen van deelnemers die in wisselende samenstelling van vroeg tot laat allerlei onbekende spoorlijnen uitproberen. Voor de kilometervreters is Schleswig-Holstein een perfecte deelstaat: de afstanden tussen de stations zijn groot, er wordt stevig doorgereden en het merendeel van de treinen is met het Schönes Wochenende Ticket toegankelijk. Een enkeling bleef in Hamburg, maar er vallen ook bezoeken te melden aan Flensburg, aan de badplaatsen Bad St Peter-Ording en Büsum en aan Westerland op het Waddeneiland Sylt. Een paar deelnemers bereikte zelfs Denemarken.

Op maandag 25 september werd met S-Bahn-treinstel 471 062 een groot deel van het Hamburgse net bereden, waarbij vooral het westelijke deel van de S1 indruk maakte vanwege de (nog) aanwezige mechanische beveiliging, de deels enkelsporige baan en de gelijkvloerse kruisingen met het wegverkeer. Ondanks de zeer drukke dienst lukte het, soms met secondenwerk, om ook deze rit op de gevoelige plaat vast te leggen.Het werkplaatsbezoek in Ohlsdorf liet de opknapbeurt zien van de nieuwste S-Bahn-stellen, die het vertrouwde blauw uit Hamburg doet verdwijnen. Die middag viel de enige regenbui te noteren na drie zonovergoten dagen.

Hoewel de deelnemers met voldoening terugkeken op een geslaagd weekeinde werd op de terugreis al weer druk gesproken over volgende bestemmingen, want de reislust van een NVBS’er is nooit gestild, ook niet na het zesde Schönes Wochenende. En zo blijft het bestaansrecht van de SNE gehandhaafd.