Koningsdagrit 2015

27 april 2015

door Ronald Bokhove

De eerste verregende Koningsdagrit ooit bracht de deelnemers op 27 april 2015 naar de metersporige Brohltalbahn. De fraai gelegen lijn – net een modelbaan schaal 1:1 – heeft zijn startpunt aan de Rijn tussen Bonn en Koblenz en het grootste deel van de 126 belangstellenden kreeg bij aanvang dan ook een ritje naar de haven aangeboden. Voor 46 liefhebbers was die bestemming niet weggelegd: getreuzel van de ICE leidde in Keulen tot een gemiste aansluiting op de boemel. Bijgevolg kwam het gezelschap een klein uur later in Brohl aan, waardoor men door tijdgebrek van de slag moest afzien. Wel werd in voltalligheid de Stammstrecke bereden. Loc 11SM uit 1906 – zojuist teruggekeerd van een jarenlange revisie in Benndorf – voerde de excursietrein aan, nog voor ze op 1 mei voor het eerst in de reguliere dienst werd ingezet. Enkele fototops versterkten de stoombeleving, al was het soms genieten vanonder de paraplu.

Voor het steilste deel van de lijn is de Mallet niet toegelaten en vanaf Oberzissen stond daarom Henschel-dieselloc D5 uit 1966 voor de trein. De uitbater van het hooggelegen eindstation Engeln demonstreerde hoe je in een kwartier tijd 130 warme braadworsten met brood serveert en vervolgens ging het met een oranjebittertje weer naar beneden. De Brohltalbahn had het organisatorisch goed voor elkaar en dat leidde tot tevreden reacties. De aansluitingen in Keulen naar Utrecht en Venlo werden op de terugweg wél gehaald, waardoor de deelnemers zich bij thuiskomst alsnog in het feestgedruis konden storten. En de vraag is dan welk feestje leuker was…


Locwissel in Oberzissen, Henschel-loc D5 staat rechts gereed. Foto: Ronald Bokhove.

 

Voorafje voor hen die er op tijd bij waren: loc 11SM met excursietrein langs de Rijn, 27 april 2015. Foto: Ronald Bokhove.

Het viaduct bij Bad Tönisstein geldt als hét symbool van de Brohltalbahn. Foto: Ronald Bokhove.

In de bocht bij Weiler. Foto: Ronald Bokhove.

Binnenkomst in station Niederzissen. Foto: Ronald Bokhove.

En dan staat de tractie plotseling andersom. Foto: Theo Gramser.

D5 op de Steilstrecke in Brenk. Foto: Ronald Bokhove.

Groepsfoto met Mallet én NVBS-vlag in Oberzissen. Foto: Sjoerd Bekhof.

Terwijl de vuurkist van de 11SM van slakken wordt ontdaan, staat collega-loc E 168 afkomstig van de Portugese spoorwegen in Brohl te wachten op betere tijden. Foto: Theo Gramser.

Locwissel in Oberzissen, Henschel-loc D5 staat rechts gereed. Foto: Ronald Bokhove.