Koningsdagrit 2014

26 april 2014

door Han Duijve

Op zaterdag 26 april 2014 vond de eerste Koningsdagrit van de Stichting NVBS-Excursies plaats. Zo′n 215 liefhebbers hadden zich aangemeld voor een rondrit met 2 GTW-2/8-treinstellen van Veolia Transport vanuit Venlo naar Zuid-Limburg. Het werden uiteindelijk 2 2/6’en, maar iedereen vond een zitplaats en met een oranjezonnetje boven de heuvels was de stemming dan ook spoedig opperbest.
Via Roermond werd naar Sittard gereden. De goederenlijn naar Born vormde het eerste reisdoel en hier werd een fotostop bij de firma Langen gehouden: de 205 en 203 spiegelden fraai in het water van de Franciscushaven.

Vervolgens werd over een ander deel van het emplacement teruggereden om koers te zetten naar Maastricht. Tijdens een korte stop kwamen de lunchpakketten en frisdrank aan boord, waarna het raccordement Beatrixhaven werd opgezocht. Hier werden zowel de westelijke als de oostelijke tak bereden, voorzover dat door oprukkend groen en binnen profiel geplaatste reclameborden mogelijk was. Op het emplacement aan de Galjoenweg kon onze aanwezigheid worden vereeuwigd.

Na een tweede kering in Maastricht ging het verder naar Schin op Geul voor een bezoek aan de ZLSM. In Wijlre en Simpelveld werd fotogelegenheid geboden, waarbij in laatstgenoemd station de treinstellen werden gesplitst en tussen de uitrijseinen werden geplaatst. In Kerkrade Centrum was het zelfs mogelijk om de excursietrein naast een elektrisch zusterstel vast te leggen.

Onder dankzegging namen veel deelnemers in Roermond afscheid. Toen de overigen datzelfde deden in Venlo was er een einde gekomen aan de eerste geslaagde Koningsdagrit, die mogelijk was door de bereidwillige medewerking van Veolia en pilot Chris.


Veel belangstelling vanaf de tegenover gelegen oever. Foto: Geert Gorissen.

De 205 (voor) en 203 komen teruggereden van de silo’s bij firma Langen. Foto: Han Duijve.

De excursietrein rijdt het straatspoor weer op om de deelnemers mee te nemen. Foto: Han Duijve

Fotostop aan de Galjoenweg op raccordement Maastricht Beatrixhaven. Foto: Han Duijve.

Excursietrein met 203 (voor) en 205 in Wijlre. Foto: Han Duijve.

Simpelveld, waar de 205 solo langs het eerste perron staat. Foto: Han Duijve.

Oostzijde Simpelveld met 205 (links) en 203 tussen seinpalen en trekdraden, 26 april 2014. Foto: Ronald Bokhove.

Excursietrein langs de Franciscushaven in Born, 26 april 2014. Foto: Han Duijve.