Koningsdag: met de 2225 naar Moerdijk, Oss en Utrecht

27 april 2016

door Jan Haasdijk

Op 27 april werd de jaarlijkse Koningsdagrit verreden, waarvoor 183 deelnemers konden worden genoteerd. Traditiegetrouw was ook de NVBS-winkel in de trein aanwezig. Wij vertrokken om 9.54 uur uit Rotterdam Centraal. Omdat onze rijtuigen van de SSN waren, had men op de treinaanwijzers gezet dat het een stoomtrein was. Het zorgde onderweg bij passanten nog wel eens voor hooggespannen verwachtingen die dan bij het doorrijden niet uitkwamen…

Onze trein werd getrokken door diesellocomotief 2225 van Stichting Museum Materieel Railion. De trein bestond uit rijtuigen van de Stoom Stichting Nederland en was samengesteld uit drie ex-DB-zitrijtuigen, twee ex-NMBS-zitrijtuigen alsmede een ex-DB-Mitropa-restauratiewagen. Het was op Koningsdag in jaren niet zo koud geweest en de trein was niet verwarmd. Met af en toe wat zon op de ruiten viel het met de temperatuur eigenlijk best wel mee, al hield menigeen de trui binnen handbereik.

Thema van de rit was het bezoeken van een drietal goederenemplacementen te weten Moerdijk, Oss Elzenburg en Utrecht Lage Weide. Vooral Moerdijk, met zijn chemische industrie bood de gelegenheid tot het maken van leuke foto’s. Hieraan werd nog eens extra bijgedragen door de aanwezigheid van twee museumbussen. In de trein was het als vanouds heel gezellig. In de restauratiewagen kon men desgevraagd van een lunch genieten. Ook waren de SSN-restauratiemedewerkers in de trein druk in de weer met koffie etc. Het aangeboden oranjebittertje viel bij iedereen in de smaak.

De SNE had weer gezorgd voor een praktisch boekje met goede informatie over de fotostops en over het ingezette materieel. Ook de uitgebreide dienstregeling ontbrak niet. Onze trein had weliswaar een lagere prioriteit dan de treinen uit de gewone dienstregeling, maar het lukte toch steeds vrij aardig om de geplande tijden te halen. Eén voorgenomen fotostop in Oss kon niet doorgaan om niet te veel uit de tijd te lopen. Pikant detail: toen wij van Utrecht Lage Weide geduwd weer op de hoofdbaan kwamen stond daar een ICE op ons te wachten.

Uiteindelijk kwamen wij met een zeer geringe vertraging rond acht uur weer in Rotterdam aan. Wij konden terugzien op een gezellige en geslaagde dag. Dank aan alle medewerkers van de SSN en van de SNE, alsmede aan alle anderen die dit tot stand hebben gebracht.


Binnenkomst van de excursietrein in Rotterdam Centraal, 27 april 2016. Foto: René de Boon.

Excursietrein en bus 6 (ex-GVBG) bij de overweg Moerdijk Klaverpolderseweg. Foto: Ronald Bokhove.

Excursietrein en bus 9100 (ex-VAD) op Moerdijk Middenweg. Foto: Ronald Bokhove.

De 2225 loopt om in Oss Elzenburg, gadegeslagen door vele fotografen. Foto: Hans Koppelman.

Het omlopen zit er op, de 2225 is klaar voor de terugreis. Foto: Ronald Bokhove.

Terwijl de zon doorbreekt wordt in Tilburg Industrie nogmaals gekeerd. Foto: René de Boon.

Nog eens omlopen in Utrecht Lage Weide. Foto: Jan Haasdijk.

Excursietrein op het laatste enkelsporige deel van raccordement Lage Weide. Foto: Ronald Bokhove.