Koninginnedagrit 2012

30 april 2012

door Karel Koploper

Het was op Koninginnedag 2012 al vroeg druk op het perron in Venlo. Het NS-personeel werd overvraagd naar het aankomstspoor van de extra trein. Om kwart voor tien werd duidelijk dat dit spoor 1 was, toen de geel-rode sliert met de markante kop kwam aanrijden. De 210 deelnemers hadden snel hun plaats gevonden in de trein met luxe eersteklassezetels. Een enkele deelnemer maakte al een rondgang door de trein, waarin naast een restauratiewagen ook de Aussichtswagen was opgenomen.

Pünktlich om 10.31 uur vertrok de Rheingold met voorop de 103 235 uit Venlo. Vlot werd Keulen bereikt, waar we over de Hohenzollernbrücke de Rhein voor de eerste keer zagen. Rechtsrheinisch ging het naar Linz am Rhein. Ondertussen hadden verschillende mensen al de restauratie voor aspergesoep of Wurst mit Kartoffelsalat bezocht. Want de NS-Koninginnedagdienstregeling had voor velen een extra vroeg vertrek betekend.

In Linz werd met spanning gewacht op de komst van een driedelige Schienenbus voor een rit over de Steilstrecke naar Kalenborn. Het was een mooie rit waarbij er jammer genoeg door tijdgebrek geen mogelijkheid was om op het eindpunt een fotostop te houden. Terug in Linz werd snel weer in de Rheingold gestapt. Nu begon het bijzonder mooie traject langs de Rijn, waarbij het uitzicht op het Deutsches Eck in Koblenz en de Lorelei elkaar opvolgden. Ondertussen kon iedereen bij toerbeurt genieten van de Aussichtswagen. Terwijl een charmante serveerster een koud biertje of een Riesling serveerde kon men door de glazen koepel de vele kastelen en vakwerkhuizen aanschouwen. Om de feestvreugde te vergroten werd door de SNE ook nog een echte Oranjebitter uitgeschonken.

De fotografen kregen bij het omlopen in Mainz en tijdens stops in Kaub en Niederheimbach nog voldoende kans om de mooie vormgeving van de 103, al of niet in combinatie met een Rheindampfer, vast te leggen. Linksrheinisch keerden we terug, terwijl in de restauratie van een voortreffelijke maaltijd genoten kon worden.

Het was niet alleen een Koninginnedagrit, maar ook een rit om het derde lustrum van de Stichting NVBS-Excursies te vieren. Het was ook een gezelligheidsrit, want men kwam natuurlijk de nodige oud-reisgenoten tegen. Met een minimale vertraging werd Venlo weer bereikt en konden we terugkijken op een bijzondere dag. Ik hoop van harte dat we in 2021 net zo’n bijzondere rit kunnen organiseren voor het vijfde lustrum.


De markante kop bij vertrek in Venlo, foto Clemens Boomers

Een nog lege Aussichtswagen, foto Geert Gorissen

Rheingold met kasteel, foto Sieger de Boer

Gezelligheid aan boord, foto Sjoerd Bekhof

Bij passeren van de Lorelei, foto Grenzmass (internet)

Op de terugreis in Remagen, foto Bruno Batenburg

Het bijzondere uitzicht door de glazen koepel, foto Sjoerd Bekhof

SNE schenkt oranjebitter, foto Paul Muré

Fotostop in Niederheimbach, foto Ronald Bokhove

Bij het omlopen in Mainz, foto Geert Gorissen

Met een Rheindampfer, foto Paul Muré