Koninginnedagrit 2006

29 april 2006

door Ronald Bokhove

Toen op zaterdag 29 april 2006 Railion-loc 232 906 met drie rijtuigen van de SSN uit Roterdam-Noord vertrok, was er nog niets aan de hand. Weliswaar kon een aantal deelnemers uit de Haagse regio Gouda niet op tijd bereiken vanwege een stremming bij Zoetermeer, maar met wat improvisatie lukte het velen de excursietrein in Utrecht of Amersfoort te achterhalen.

Helaas had Railion, die zeer welwillend was bij de organisatie van deze excursie, verzuimd vooraf na te gaan of de serie 232 toegelaten was tot Wijster en Leusden en toen pas tijdens de rit bleek dat ze daar niet mocht komen, werd in Amersfoort in allerijl loc 6448 bijgeplaatst en naar het noorden meegestuurd. Met wat rangeerwerk onderweg en bijgevolg een vertraging van 60 minuten lukte het zo om Wijster te bereiken, maar het was een teleurstelling voor de 111 deelnemers dat hier geen 232 voor de lens stond.

Op het hoofdnet voerde de populaire Russenschreck de trein wel aan en zo kon deze onder soms fraaie lichtomstandigheden worden gefotografeerd in Meppel, Zwolle, Olst en Wolfheze. In het laatstgenoemde station passeerde net zusterloc 232 909 met een containertrein. Via de tot Valleilijn omgedoopte Kippenlijn werd Amersfoort bereikt. Na achterlating van de 232 werd over het gemoderniseerde baanvak naar Leusden gereden, waarbij de trein tot drie keer toe mooi in de avondzon kon worden vastgelegd.

Met gemengde gevoelens keerde iedereen huiswaarts: de dag was niet mislukt, maar toch anders gelopen dan gehoopt. Railion heeft inmiddels excuses aangeboden en beterschap beloofd.