Koninginnedagrit 2002

30 april 2002

door Han Duijve

De voorbereiding had deze keer heel wat voeten in aarde, want er moesten verschillende wijzigingen in het programma aangebracht worden. Deels moest dit, omdat er werkzaamheden waren, waardoor de route aangepast moest worden en verder ook nog, omdat één van de geplande locomotieven niet beschikbaar bleek te zijn. Gelukkig kon voor alles een passende oplossing gevonden worden.

Nadat bijna alle van de ruim 200 deelnemers naar Maastricht gereisd waren, zijn we met de versterkte trein naar Luik vertrokken. In Luik aangekomen bleek de extra trein nog niet aanwezig. De rijtuigen werden enige tijd later voorgebracht met de locomotief 202.020 van het TSP, een machine, die we later op de dag nogmaals zouden ontmoeten. Ongeveer een kwartier te laat vetrokken we uit Luik. Van Luik tot Gouvy is de trein getrokken door NMBS locomotief 5510, omdat een locomotief reeks 15 om onduidelijke redenen niet beschikbaar was. In Rivage moest, op het emplacement, gewacht worden, tot de trein naar Luxemburg het blok vrijgemaakt had, waarna we door konden rijden naar Vielsalm voor de eerste fotostop. Daar kwam ook een trein uit Luxemburg binnen.

In Gouvy werd de NMBS loc vervangen door de Luxemburgse ‘Krokodil’ 3618, die ons bijna non stop naar Luxemburg bracht, terwijl intussen ook de zon ging schijnen. In Luxemburg aangekomen werd de locomotief geruild voor de ‘bolle neus’ 1604 van de CFL, die ons naar Athus vervoerd heeft. Daar kwam de TSP 202.020 weer voor onze trein en werd een kleine ‘line up’ georganiseerd, die helaas verstoord werd door het binnenkomen van de trein uit Luxemburg. Enkelen hebben nog een foto vanuit het treinstel kunnen maken.

Vanuit Athus reden we naar Virton, om daar kop te maken en via Athus, Arlon, Libramont door het prachtige Ardennenlandschap naar Marloie te rijden. Hier hadden we nog een korte stop, om te wachten op de trein uit Luik. Hierna werd weer koers gezet naar Luik, waar we op de geplande tijd weer aankwamen. Van hier zijn de deelnemers met de weer versterkte trein naar Maastricht gereisd, om daar vandaan na een mooie reis weer huiswaarts te keren.

Hierbij nog dank aan de heer Dirk Faes van de NMBS en de mensen van het TSP voor de goede organisatie en de goed verzorgde catering.