Koninginnedagrit 2000

29 april 2000

door Ronald Bokhove

Het is groen en het rijdt op 29 april 2000 in een gemoedelijk tempo door de Groningse Veenkoloniën: Wadloper 3222 van NoordNed met aan boord 100 deelnemers die zich hebben aangemeld voor de traditionele Koninginnedagrit van de SNE. Vanuit stad wordt om half elf het ommeland ingereden. De zon laat verstek gaan, maar tot neerslag komt het niet. Het is rijdag bij de STAR, waardoor een viervoudige ontmoeting van de excursietrein met Anna garant staat voor leuke foto’s.
Voor de deelnemers is er in Stadskanaal een overstapmogelijkheid op deze stoomtrein, waarmee Musselkanaal, het eindpunt van het traject, kan worden bereikt. De helft van het gezelschap geeft evenwel de voorkeur aan Nieuw-Buinen waar de DH2 op het emplacement keert.Na een rondleiding over het terrein van de museummaatschappij in Stadskanaal en de bezichtiging van de loods en het hierin opgestelde materieel wordt verder gereden naar Gasselterboerveenschemond en Bareveld voor fotostops op de vrije baan.In Veendam vindt een line-up plaats met de tenderloze 52 8082 en locomotor Rudolf.
De aangename temperatuur verleidt velen tot een drankje op het stationsterras. De fotografen komen in Zuidbroek net als eerder op de dag aan hun trekken als de excursietrein voor het binnenkort af te breken stationsgebouw paradeert.Om half zes is iedereen weer terug in Groningen-stad en komt er een einde aan een ontspannen excursie. Een woord van dank aan NoordNed, STAR en Railion is zeker op zijn plaats.