Kijkje achter de schermen bij ProRail Amersfoort

19 november 2011

Hoe wordt het treinverkeer in goede banen geleid? Wat gaat er allemaal automatisch en wat blijft mensenwerk? Kortom: hoe ziet het werk op een ProRail Railverkeersleidingspost eruit? Op 19 november 2011 hebben 25 jongere en oudere spoorhobbyisten dit en nog veel meer kunnen bekijken tijdens een bezoek aan ′de Post′ in Amersfoort.

Verdeeld over vijf groepjes kregen de deelnemers eerst ter introductie een presentatie van de teamleider over ProRail in het algemeen en de RVL-post Amersfoort in het bijzonder. Daarna kregen we een rondleiding over ′de seinzaal′, waar we uitgebreid de tijd en gelegenheid kregen om rond te kijken. De treindienstleiders konden erg enthousiast en spontaan over hun werk vertellen en de vele vragen vlot beantwoorden. Eén van de deelnemers mocht zelfs de handbediende overwegbomen van Naarden-Bussum sluiten.

Een plotselinge storing bij Hollandse Rading gooide halverwege de middag wat roet in het eten. De op dat moment gehouden rondleiding werd wat ingekort en de daarop volgende groepjes werden wat later ontvangen. Maar uiteindelijk heeft de laatste groep om 18:30 naar volle tevredenheid de Post kunnen verlaten.

Startpunt van de excursie was NVBS Centraal, waar volop ruimte was om elkaar en de NVBS beter te leren kennen. Bovendien is een deelnemer na afloop gelijk lid van de vereniging geworden. Voor een ander was dit bezoek “een droom die na jaren was uitgekomen”. Kortom: we kunnen op een leuke en vooral leerzame excursie terugkijken.


Padenplanning

Planning station Amersfoort

Handbediende overweg Naarden-Bussum

Schema station Amersfoort

Werkplek treindienstleider

Overzicht Westhaven