Jubileumexcursie

26 maart 2006

Jubileumexcursie 26 maart 2006

door Theo Ross

In de ochtend van 26 maart 2006 passeerden ongeveer 180 NVBS’ers het kleine toegangspoortje van het VSM-perron te Apeldoorn met hun toegangsbewijs in hun hand om toegelaten te worden tot de jubileumtrein van de SNE. Er waren wel drie jubilea te vieren: 75 jaar NVBS, 10 jaar SNE en de 750e excursie!

De jubileumtrein was als volgt samengesteld: twee (zeer luxe) Rheingold-rijtuigen (ruim 75 jaar oud), drie restauratierijtuigen (waarvan twee voormalige Wagons-Lits en een van de voormalige Mitropa), een voormalig Oostenrijks zitrijtuig en het salonrijtuig, waarin de NVBS Winkel een verkoopstand had ingericht. Langzamerhand liep de trein vol met de deelnemers. De jongste was negen jaar en had gebruik gemaakt van de uitnodiging van SNE om als nieuw lid een keer kennis te komen maken met het excursiegebeuren. Zij die waren voorzien van edmonson-kaartjes eerste klas, vonden een plaats in de Rheingold-rijtuigen en met een kaartje tweede klas kon in de restauratierijtuigen worden ingestapt. Het comfort in de Oostenrijker viel voor de derde klasse toch nog reuze mee. Voor de trein stond de VSM-stoomlocomotief 23 071. De trein was heerlijk verwarmd met stoomverwarming, waarvan de stoom tussen de wagons met witte wolken ontsnapte.

Precies op tijd, om 10.45 uur, kwam de trein, nauwelijks voelbaar in beweging in de richting van Beekbergen. Hier werd het spoor tot Dieren gevolgd van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Voordat we Dieren bereikten, werden er drie fotostops met ‘Scheinabfahrten’ gearrangeerd, waarbij het zonnetje zich op het juiste moment liet zien.

In Dieren duurde het eventjes voordat toestemming werd gekregen het hoofdspoor op te rijden, maar eenmaal daar werd de regulateur opengezet en ging het met flinke vaart in de richting Arnhem. In de trein werd de staf van de VSM-catering actief en werd een luxe lunch uitgeserveerd die zeer behoorlijk genoemd mocht worden. In de Rheingold kon men zich tevens een echte Kölsch laten smaken.

Arnhem werd zeer langzaam gepasseerd en voorts ging het naar Elst, waar werd afgebogen naar Tiel. Helaas werd de toestemming om fotostops te houden op enige stations van de Betuwelijn door de treindienstleiding geannuleerd, maar in Tiel werd alsnog de gelegenheid gegeven foto’s te maken. Via Geldermalsen werd Utrecht Centraal bereikt, waar een lange stop was gepland voor het waternemen van de locomotief. Ook hier was ruimschoots de gelegenheid foto’s te maken. Na het water nemen vertrok de trein via Amersfoort naar Apeldoorn, waar de jubileumrit eindigde.

Velen hebben al tijdens de rit laten blijken uitermate genoten te hebben en met hen wil ik onze dank uitspreken naar de organisator van de SNE, die met veel moeite de Rheingold-rijtuigen naar Apeldoorn heeft laten komen, maar ook de medewerkers van de VSM voor de uitstekende catering en de technische begeleiding van de jubileumtrein.

Overigens heeft op zaterdag 25 maart 2006 een vergelijkbare rit plaatsgevonden. Deze was ter gelegenheid van het 75-jarige jubileum georganiseerd op verzoek van het hoofdbestuur voor de actieve leden binnen de vereniging.

Groenekan, 25 maart 2006. Jubileumtrein van de NVBS. Foto: Nico Spilt.