Jongeren SWT naar Hannover

29 juni 2013

Op 29 juni 2013 heeft de NVBS-afdeling Jongeren een reisje gemaakt door de Duitse deelstaat Niedersachsen. Om half tien verzamelden de 22 deelnemers zich op station Hengelo waar vandaan met de Grensland-Express, die nog tot het einde van dit jaar rijdt, naar Bad Bentheim werd gereisd. Onderweg werden programmaboekjes met het reisschema, de fotopunten en wat achtergrondinformatie samen met een gevulde koek uitgereikt: een goede start van de dag.

In Bad Bentheim aangekomen stapten de Jongeren over op een Flirt van de WestfalenBahn die hen in iets minder dan een uur naar Osnabrück Hbf bracht. Hier kon wat te eten worden gehaald of een goederentrein, getrokken door een elektrische locomotief Baureihe 155 met de bijnaam ’Energiecontainer‘ worden vastgelegd. Na een half uur ging de reis verder naar het eigenlijke reisdoel van deze dag, Hannover. Op en bij het Hauptbahnhof was er ruim een half uur de gelegenheid om diverse treinen en opgestelde locomotieven te fotograferen of de tram op het stationsplein vast te leggen.

Nadat de groep zich weer verzameld had, ging het per S-Bahn naar Ahlten, waar na een korte wandeling het volgende fotopunt werd bereikt. Hier passeerden in anderhalf uur twaalf goederentreinen met als hoogtepunt een lege autotrein met de 140 002 van SunRail. Na een korte, gezellige rit met de S-Bahn naar Hannover Karl-Wiechert-Allee ging het met de tram verder naar de Clausewitzstraße, een druk tramknooppunt waar zowel de oude TW 6000-trams als de moderne TW 2000’en konden worden vastgelegd.

Daarna ging het verder naar de ondergrondse halte Steintor waar vandaan de Jongeren door de binnenstad van Hannover terug liepen naar het Hauptbahnhof.Onderweg konden nog diverse trams worden gefotografeerd waaronder een blauwe Werbewagen met reclame voor een grote meubelzaak.

Na de kennismaking met lokale Duitse specialiteiten voor het avondeten werd weer koers gezet richting Nederland. De Regional-Express bracht het gezelschap comfortabel in anderhalf uur tijd naar Osnabrück Hbf, waar het tijd was voor een groepsfoto. Er daarna nog net genoeg tijd was om een vertraagde HKX-trein van Hamburg naar Keulen te fotograferen. Daarna werd met de WestfalenBahn Bad Bentheim bereikt waar een line-up met de Grensland-Express kon worden gemaakt. De Grensland-Express bracht de deelnemers weer naar Hengelo waar keurig volgens plan om half negen het reisje eindigde. Na een laatste foto van de Grensland-Express met de reisleiding ernaast, gingen de deelnemers huiswaarts, tevreden terugkijkend op een geslaagde dag.


Gezellige groepsfoto

Sunrail 140′er met lege autowagens

Wie zag deze loc het eerst?

Samen in de trein

Twee trams van het type TW6000 rijden langs het Hauptbahnhof van Hannover.