Flexreis Sächsische Schweiz

5 juni 2011

door Paul Bosman

Op zondag 5 juni 2011 verzamelden zich geleidelijk 39 deelnemers in de IC richting Berlijn, om via Leipzig en Dresden naar het schilderachtige stadje Pirna aan de Elbe te reizen. In Dresden voegde zich de 40e deelnemer bij ons; hij had twee reizen gecombineerd en kwam linea recta uit Denemarken. Ons verblijf voor die week was het Romantik Hotel Deutsches Haus nabij de markt. Het historische stadje bleek de enorme overstromingen van 2002 inmiddels gelukkig weer geheel te boven te zijn en ons eerste gemeenschappelijke avondmaal vond – dankzij het fraaie weer – op het binnenterras plaats.

Op dinsdag ging de reis per S-Bahn naar Dresden-Niedersedlitz, vanwaar een LOWA-tramstel (met twee bijwagens) ons ophaalde voor een afwisselende rit over een groot deel van het Dresdense tramnet; een afstekertje naar het nieuwe eindpunt Messe mocht hierbij uiteraard niet ontbreken. Tijdens de rit werd ons veel wetenswaardigs over de historie van trambedrijf en stad verteld en tijdens de vrije dagen had men volop gelegenheid kennis te maken met deze weer grotendeels opgebloeide stad, na jaren van verwaarlozing tijdens het DDR-regime. Hoogtepunt hierbij is uiteraard de letterlijk uit puinhopen weer opgebouwde Frauenkirche, inmiddels door passende historiserende bebouwing omgeven. ’s Middags stond een rit met de Weisseritztalbahn op het programma, een smalspoorlijn ten zuiden van Dresden, die eveneens zwaar getroffen was door de overstromingen uit 2002, maar gelukkig inmiddels weer voor tweederde in bedrijf is. De terugreis vanuit Dippoldiswalde naar Pirna was goed geheimgehouden. De rit met een Oldtimerbus (ja, zo heet dat tegenwoordig in het Duits!) uit 1959 was een voltreffer; dankzij klapbankjes in het middenpad was er voor iedereen plaats. De chauffeur moest zijn volle spierkracht gebruiken om het niet-stuurbekrachtigde voertuig op koers te houden.

Op donderdag stond een grote rit met een Ferkeltaxe-treinstel van de Ostsächsische Eisenbahnfreunde op het programma, namelijk via Dresden en Kamenz naar Weisswasser, waarbij ook een aantal goederentrajecten werden bereden. Na een korte wandeling bereikten we het idyllisch gelegen stationnetje van de 600 mm Waldeisenbahn Muskau en na inname van de nodige proviand – vast en vloeibaar! – werd per stoomtrein koers gezet naar Bad Muskau. Op de terugreis werd de zijtak naar Kromlau bereisd en onderweg waren diverse fotostops voorzien. Na afloop was er bij het depot annex museum nog Kaffee und Kuchen. Respect voor wat geëngageerde vrijwilligers allemaal hebben gepresteerd, waarbij overigens de invloed van een voormalige burgemeester op politiek niveau ook heeft geholpen!

De zaterdag ging wat relaxter van start: vanwege een onverwacht Schienenerzatzverkehr op de lijn naar Neustadt werd het ‘rondje Sächsische Schweiz- vervangen door een directe rit naar Bad Schandau. Van daaruit werd een geslaagde tramrit over de Kirnitzschtalbahn gemaakt, inclusief depotbezoek. Ook hier heeft het water – in 2010 – huisgehouden en daarom kon niet het gehele traject worden bereden. De terugreis naar Pirna werd in stijl gemaakt met de (thans overigens oliegestookte) Raddampfer ‘Leipzig’ uit 1929. Gelukkig bleek het voor de doorzetters nog mogelijk het uitgestelde rondritje per trein te maken. Het – hiervoor een half uur uitgestelde – slotdiner vond in een prachtige zaal van het hotel plaats, voorzien van een enkele jaren geleden bij restauratiewerkzaamheden ontdekte 17e eeuwse plafondbeschildering.

Tijdens de vrije dagen werden uiteraard heel diverse bestemmingen bezocht, maar Dresden was toch wel de favoriet. Ook het nabije Tsjechië was dankzij het Elbe-Labe-Ticket een door enkelen bezocht reisdoel. Zelfs een fietstochtje langs de Elbe behoorde tot de mogelijkheden. In een prima stemming werd tenslotte op 12 juni de thuisreis weer aanvaard. Als vanouds was de afscheidsceremonie in de IC naar Schiphol weer allerhartelijkst. Ook de 2011-uitgave van de Flexreis was weer een succes gebleken, mede dankzij het grotendeels zeer fraaie weer.


LOWA-museumtram bij eindpunt Dresden-Messe, 7 juni 2011 Foto: Paul Bosman

Museumbus te Dippoldiswalde, 7 juni 2011 Foto: Jules Draaijer

SNE-extratrein te Hoyerswerda, 9 juni 2011 Foto: Paul Bosman

Stoomtram Waldeisenbahn Muskau, 9 juni 2011 Foto: Paul Bosman

Uitzicht over de Elbe vanaf de Bastei, 10 juni 2011 Foto: Paul Bosman

De Frauenkirche te Dresden op 10 juni 2011 Foto: Paul Bosman

Museumtram Kirnitzschtalbahn bij het depot, 11 juni 2011 Foto: Jules Draaijer

Raderboot ′Leipzig′ vaart op de Elbe te Pirna, 11 juni 2011 Foto: Jules Draaijer

Blik op de stoomraderboot, 11 juni 2011 Foto: Jules Draaijer

Hotel Deutsches Haus te Pirna, 11 juni 2011 Foto: Paul Bosman