Flexreis naar Wenen 2015

10 september 2015

door Pleun Benard en Martin Vogelaar

Na de succesvolle Flexreis naar Barcelona in 2014 stond tussen donderdag 10 en zaterdag 19 september 2015 de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op het programma. Door werkzaamheden in Duitsland bleek de aansluiting in Frankfurt (Main) Flughafen van de geplande ICE uit Amsterdam op die naar Wenen niet haalbaar, waardoor het vertrek uit Nederland met een uur moest worden vervroegd. Dat betekende voor veel van de 45 deelnemers aan deze reis extra vroeg opstaan, wat sommigen deed besluiten om de avond ervoor naar Arnhem te reizen en daar te overnachten. Een voordeel van het vroege vertrek was wel dat er nu een ruime overstaptijd ontstond in Frankfurt (Main) Hbf die voor de lunch kon worden benut.

Op vrijdag vond de eerste excursie plaats over dat deel van de Landesbahn dat eind 2015 zou worden gesloten. Het treinpersoneel, ook allemaal hobbyisten, gaf er blijk van heel goed te weten wat er van hen werd verwacht. Meerdere fotostops op daarvoor geschikte locaties vonden plaats. In een restaurant op loopafstand van het Lokalbahnhof van Mistelbach werd, door een gedwongen lange pauze wegens goederenverkeer, de lunch gebruikt. Vervolgens ging het non-stop terug naar Wien-Meidling. Daarbij werd vrijwel de gehele ring rond Wenen bereden wat een gevarieerd uitzicht op de stad bood. Met een groepsfoto bij de excursietrein werd deze dag beëindigd. Na een vrij weekeinde was het maandag weer vroeg opstaan geblazen om de om 07.25 uur uit het Franz-Josefsbahnhof vertrekkende trein naar Gmünd te halen voor de excursie per extra stoomtrein over het smalspoortraject Gmünd-Litschau van de Waldviertelbahn. Ook hier weer treinpersoneel dat geen aanwijzingen nodig had voor fotostops op daarvoor geschikte plaatsen. Jammer dat het hard begon te regenen bij de plek die het meest fotogeniek was van het gehele traject.

Na een vrije dinsdag stond woensdag een excursie naar de Wachaubahn op het programma voor een rit met de reguliere museumtrein van Krems an der Donau naar Emmersdorf an der Donau. Begunstigd door fraai weer werd genoten van prachtige uitzichten op de veelbezongen rivier. ’s Avonds was er een Wiener-Schnitzel-diner in de Augustinerkeller. Reisleider Pleun Benard nam hier afscheid van de groep in verband met zijn vertrek de volgende morgen naar de Verenigde Staten en gaf het stokje voor de resterende dagen over aan Martin Vogelaar. De donderdag was vrijaf. Een dag later werd een grote rondrit met een museumtram in Wenen georganiseerd. Dat betekende voor velen een kennismaking met delen van Wenen waar ze tot dan nog niet waren geweest. Tijdens de rit kon reisgenoot Ben Loos, die enkele jaren in Wenen heeft gewoond, ons veel bijzonderheden vertellen over de stad en zijn tramlijnen. Door het drukke tramverkeer was er helaas nauwelijks tijd voor een fotostop. Mede doordat de lunch meer tijd vergde dan gepland was er maar kort tijd voor het bezoek aan het trammuseum.

In de hal van zowel het Westbahnhof als het Hauptbahnhof werden we geconfronteerd met de vele vluchtelingen die een treinkaartje naar Duitsland probeerden te bemachtigen. Treinen richting Duitsland werden soms letterlijk bestormd. Om zeker te zijn van onze gereserveerde plaatsen op de terugweg werd besloten om de op zaterdagochtend uit Duitsland aankomende ICE naar Wien Flughafen te nemen omdat die daar keerde en overging in onze ICE naar Frankfurt (Main). Aldus geschiedde, waardoor de terugreis naar Nederland zonder problemen verliep en kon worden teruggezien op weer een geslaagde Flexreis.


Excursietrein op de Waldviertelbahn tussen Gmünd en Litschau, 14 september 2015. Foto: Pleun Benard.

Smalspoorlocomotief Mh1 van de Waldviertelbahn neemt water in Alt Nagelberg, 14 september 2015. Foto: Pleun Benard.

Onze Weense excursietram tijdens een korte stop, 18 september 2015. Foto: Martin Vogelaar.

Lunchpauze in Mistelbach Bahnhof Landesbahn, 11 september 2015. Foto: Pleun Benard.

Groepsfoto in Wien Meidling na afloop van de excursie op de Landesbahn, 11 september 2015. Foto: Pleun Benard.

Excursietrein op de Landesbahn bij winplaats aardolie langs de lijn, 11 september 2015. Foto: Pleun Benard.