Flexreis Engeland

1 oktober 2009

door Erwin Voorhaar

Op donderdag 1 oktober 2009 was het zover. 45 NVBS-leden vertrokken vroeg in de morgen, op weg naar Brussel-Zuid. Daar kwam men bij elkaar om gezamenlijk de reis naar York te ondernemen, de eindbestemming van vandaag en het begin van de 4e Flexreis van de NVBS. Het bereiken van Brussel-Zuid viel door vertragingen, o.a. in de Beneluxdienst nog niet mee, maar het lukte iedereen toch om op tijd te zijn voor de douanecontrole en het inchecken voor de Eurostar naar London.

Zelf was ik voor het eerst mee met een langere reis van de SNE. Ik was erg benieuwd hoe het allemaal zou verlopen. En inderdaad… de meeste deelnemers hadden wat meer “jaren op de teller” dan uw auteur (die zich met zijn 35 jaar nog wel een “NVBS-jongere” vindt!), maar dat leeftijd geen enkele rol speelt tijdens de NVBS-reizen werd al snel duidelijk! De samenstelling van de groep was ook zeer interessant: mensen uit allerlei windrichtingen en met verschillende interesses op het gebied van spoor- en tramwegen. De NVBS is hét ontmoetingspunt voor die mensen, of dat nu in Nederland is of in Groot-Brittannië.

De kanaaltunnel was voor sommigen ook een belevenis. In 20 minuten ben je erdoor en dan duurt het niet lang meer. London! Aankomst in het verbouwde St. Pancras. Een stukje lopen naar het naastgelegen King’s Cross Station. Ondertussen had onze reisleider Pleun Benard de reisbescheiden al uitgedeeld, waaronder een BritRail Pass (1e klasse). Een van de deelnemende leden wees erop dat alle biljetten voor gebruik dienden te worden afgestempeld. Dat betekende dus een rij bij de loketten van King-s Cross, maar gelukkig was de man met de stempel bereid om ons voorrang te verlenen. En dat in een land waar iedereen netjes in de rij blijft wachten op zijn of haar beurt! York werd tegen 16.00 uur bereikt en velen gingen nog even de fraaie middeleeuwse stad bekijken. Maar wel snel weer terug naar het hotel voor de eerste van de gezamenlijke avondmaaltijden. Elke avond konden zo de reisbelevenissen van die dag worden uitgewisseld. Ook kon men daarbij bijzonder lekker eten. Prima georganiseerd dus. Pleun deelde mee dat deze excursie de 800e NVBS-excursie was, hetgeen deels met ongeloof en deels met vreugde werd ontvangen. In ieder geval smaakte het glas champagne bijzonder goed.

Tijdens de reis waren er bezoeken aan musea geregeld voor de hele groep, maar er waren ook vier vrij in te vullen dagen. Vrijdag 2 oktober was de eerste. Gedurende deze vrije dagen werden door de leden de meest uiteenlopende reisdoelen bezocht. Om maar eens een greep te doen… Shildon, waar zich een expositie van materieel van het National Railway Museum bevindt (zelfs het prototype “Deltic” staat hier), de trambedrijven van Nottingham , Sheffield en het National Railway Museum York (daar moet je geweest zijn – zeker nu de twee gestroomlijnde locomotieven Mallard en Duchess of Hamilton naast elkaar zijn te zien). Er waren ook leden die het verderop zochten tijdens die vrije dagen. Ondergetekende bezocht bijvoorbeeld Blackpool, voor de toch bijzondere tram en sommige anderen deden dat ook. Dicht bij York vinden we ook de Keighley & Worth Valley Railway, met zijn geweldige stations als Oakworth waar je in een andere tijd terecht komt door de prachtige aankleding. Er waren NVBS’ers te zien in Liverpool, Hull, Scarborough en zelfs Edinburgh. Daarvoor moest dan wel een extra kaartje gekocht worden: Schotland is buitenland en de BritRail Pass geldt daar dus niet!

De georganiseerde excursies gingen telkens weer perfect. Met zijn allen een plek vinden in de 1e klasse is soms wel een probleem. Sommige maatschappijen hebben zelfs geen 1e klasse. Maar meestal konden we wel zitten. Ook hier weer vele hoogtepunten: het Autumn Steam Festival bij de North Yorkshire Moors Railway werd bezocht. Daarbij waren bijzondere locomotieven te gast zoals de Britannia class BR 70013 “Oliver Cromwell” en de fraaie A4 60007 “Sir Nigel Gresley” die ervoor zorgden dat sommige leden nog een keer teruggingen naar dit feest op een andere dag. Het feest werd per bus bereikt, waarbij onduidelijk was welke bus nu voor ons was. Uiteindelijk bleek het een extra lijnbus te zijn die eerst zijn haltes ging afwerken. De hele dag werd verder op de museumlijn gereden, in stralende zonneschijn maar wel met stormwind. Vanuit Grosmont ging de groep per dieselstel over de normale lijn (maar wel een mooie!) via Battersby naar Middlesborough waar overgestapt werd om naar York te kunnen reizen. Ook waren er bezoeken aan het National Tramway Museum Crich en het North of England Open Air Museum Beamish. Beide hebben een elektrische museumtramlijn met prachtig materieel. In Crich reden velen mee met Glasgow 812 en Blackpool 40. In Beamish waren dat Gateshead 10 en Sunderland 16. Beamish heeft ook een eigen museumstation, een mijn met smalspoor en normaalspoor en een geweldige dorpsstraat met winkels, waarin je ook weer in de tijd verdwaalt. Is het nou 2009 of misschien toch 1920?

Tsja, de laatste dag kwam eraan. Er was zoveel te doen dat velen nog wel wat langer hadden willen blijven. Maar de laatste dag (vrijdag 9 oktober) had nog het een en ander in petto: een rondrit vanuit York over de wereldberoemde Settle and Carlisle lijn. Via Leeds bereikten we Settle Junction waar deze lijn begint. Daarna zit je circa 2 uur tussen de heuvels met nauwelijks bebouwing. Het seinhuis van Blea Moor schoot voorbij, zo afgelegen ligt dit seinhuis dat er geen weg naartoe loopt. Ais Gill Summit is het hoogste punt: 1069 feet above sea level! Vanuit Carlisle reden we over de eveneens fraaie lijn via Brampton naar Newcastle. Waarom Brampton genoemd? Hier vond Thomas Edmondson zijn wereldberoemde kartonnen treinkaartje uit, toen hij begin 19e eeuw hier stationchef was. Niet alle NVBS-leden wisten dit, maar door enkele aanwezige kaartjesverzamelaars werd dat wel duidelijk gemaakt! In Newcastle volgde voor de belangstellenden nog een rit over het net van de Tyne & Wear Metro, maar sommigen hadden nog andere reisdoelen, zoals de stad York en het kasteel van Durham. Of om nog wat “boodschappen” te doen bij de goedkope Oxfam – winkels. Ja, ze hebben ook spoorwegboeken…

Zwaar beladen met boeken (lang leve het lage pond) en DVD’s vertrokken alle leden in de zonnige morgen van de 10e oktober weer naar London. Snel overgestapt op de Eurostar, via Lille naar Brussel en daar hadden de meeste mensen nog net een heel krappe aansluiting op een bijzonder volle Beneluxtrein naar Nederland. Langzaam verlieten onderweg steeds meer mensen de groep en werd in de trein, tot vermaak van andere passagiers telkens opnieuw afscheid genomen. Voor iedereen was het duidelijk, en voor mij als “eerste keer reiziger” zeker: naar Engeland moeten we vaker gaan!

Onverwachte dingen deden zich niet voor (of het moest de toevallige ontmoeting met de A1 60163 “Tornado” zijn, deze enorme replica reed een extra trein op zondag vanuit York) en dat kwam ook door de prima reisleider, Pleun Benard die het iedereen naar de zin wist te maken. Namens alle deelnemers: hartelijk dank Pleun!


Blik in het spoorwegmuseum van York, 2 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Stroomlijn in het spoorwegmuseum van York op 2 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Loc 49395 van de North Yorkshire Moors Railway naast ex-LNER 60007 tijdens het Autumn Steam Festival in Levisham op 3 oktober 2009. Foto: Edwin Voorhaar.

Autumn Steam Gala op de North Yorkshire Moors Railway, 3 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Onvervalste stoomsfeer in Nort Yorkshire, 3 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

KWVR 8002 in Oxenhope op 4 oktober 2009. Foto: Edwin Voorhaar.

Stilleven bij de Keighley & Worth Valley Railway. Foto: Edwin Voorhaar.

Station Oakworth met karakteristieke Britse overweg. Foto: Edwin Voorhaar.

Trein 58752 in het karakteristieke station van York, 5 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Drie generaties op rij in Crich, 5 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Dubbeldekstrams in het National Tramway Museum te Crich op 5 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Tram 10 op de museumtram van openluchtmuseum Beamish, 7 oktober 2009. Foto: Edwin Voorhaar.

Drie generaties op rij in Shildon, 8 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Expositieterrein in Shildon op 8 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

Een expositie van het Nation Railway Museum bracht 1247 van de GNR in Shildon, 8 oktober 2009. Foto: Gerrit van Straaten.

EWS 66193 rijdt op 8 oktober 2009 door Doncaster. Foto: Edwin Voorhaar.