Flexreis 2017: Lyon

7 september 2017

door Ben Loos

Op donderdag 7 september 2017 begon de tiende Flexreis en vertrokken 46 NVBS‘ers per Thalys naar Lille, waar overgestapt werd op een rechtstreekse TGV naar Lyon PD. Na inchecken in het hotel, een soort appartementenhotel met ruime kamers, was iedereen vrij behalve enkelen die wat lang op hun kamersleutel moesten wachten. De volgende dag was een vrije dag, evenals de daaropvolgende zondag, woensdag en donderdag. De vrije dagen werden door menig deelnemer gebruikt om de Interrailkaart voor exotische treinrondritten te benutten en voor bezoeken aan tramsteden zoals Marseille, St. Etienne, Dijon en Grenoble. Ook in Lyon en in de directe omgeving was van alles op tram- en treingebied te zien, zoals de tramtrein van Lyon St. Paul naar Lozanne en uiteraard de stadstram zelf die in 2001 terugkeerde, nu een netwerklengte van 63 km heeft en nog steeds verder uitgebreid wordt.

De eerste geplande excursie was op zaterdag 9 september. Per charterbus naar Raucoules, het tegenwoordige beginpunt van de Velay Express, vroeger bekend als de museumlijn St. Agrève – Dunières, maar het traject Raucoules – Dunières is opgeheven. In Raucoules staat nu een gloednieuwe werkplaats. Hierin was de gelede Billard trein uit 1939 te zien, die nog niet rijvaardig was en waarmee we aanvankelijk zouden rijden. Maar voor ons was de onlangs geheel gerestaureerde Mallet loc 101 opgestookt, geen originele loc op deze lijn, maar afkomstig van de PO Corrèze. Bij af en toe wat druilerig weer werd gereden naar Le Chambon-sur-Lignon, waar middagpauze was, en daarna weer terug naar Raucoules. Onderweg kon het depot van Tence nog worden bekeken. ’s Maandags was er een excursie met treinen van de gewone dienstregeling via Grenoble naar Gap. Rijden via Valence en langs de oever van de Drôme bleek niet haalbaar. Tussen Grenoble en Gap volgde de trein de Route Napoleon en dankzij het prachtige weer was het volop genieten van het berglandschap.

Op dinsdag 12 september brachten we per charterbus een bezoek aan wat vroeger de Chemin de Fer Vivarais was en nu bekend staat als Le Mastrou. Helaas werd het programma van deze dag danig in de war geschopt door vakbondsacties die wegblokkades inhielden, waardoor we in Tournon onze trein misten. Maar de bus bracht ons langs de Gorges de Doux naar het eindpunt Lamastre waar we onze gemiste trein, getrokken door Mallet loc 414, bij binnenkomst konden fotograferen. De trein vervoert hoofdzakelijk reisgezelschappen die in Lamastre gaan eten, net zoals we zagen bij eerdere bezoeken. Ons gezelschap maakte dus alleen de terugrit mee. Doordat de lijn 3 km is ingekort is het oorspronkelijke begin/eindpunt bij het SNCF-station Tournon niet meer bereikbaar en beginnen/eindigen de treinen in Tournon – St Jean de Muzols, waar een gloednieuw station is gebouwd in de stijl van de andere stationsgebouwen en allerlei faciliteiten zijn die tegenwoordig voor reisgezelschappen zijn vereist. De Mastrou en de Velay Express, beide opererend op de vroegere Vivarais-lijn, zijn door de NVBS eerder bezocht in 1974 en in 2004. Beide bedrijven zijn los van elkaar de afgelopen jaren door een diep dal vol ellende gegaan. Gedurende enkele jaren kon/mocht helemaal niet gereden worden. Dankzij forse financiële injecties door o.a. overheden kon een grootschalige verbetering van de infrastructuur en materieel doorgevoerd worden en kan er nu weer gereden worden, bij beide bedrijven is de oorspronkelijke lijn echter ingekort. De laatste excursie vond plaats op 15 september. Per charterbus naar de Chemin de Fer du Haut-Forez. Hier bleek dat gemaakte afspraken bij Fransen niet altijd nagekomen worden. Aanvankelijk zouden we het traject Estivareilles – La Chaise Dieu berijden, maar vandaag tot Craponne sur Arzon en terug. We reden wel in het beloofde Picassomotorrijtuig X4001 uit 1957, maar die werd met nog een rijtuig gesleept door dieselloc BB 63705 uit 1959 die bij het opstarten meer rook uitbraakte dan menig stoomlocomotief. De motor van de Picassowagen draaide alleen maar voor de verlichting. Fraai was de fotostop op een brug waar de departementen Loire, Haute-Loire en Puy-de Dôme bij elkaar komen. Op de terugweg mochten enige deelnemers op de locomotief meerijden. De dag werd afgesloten met een afscheidsdiner.

De temperaturen in deze week waren wat matig, wat voor één deelnemer reden was een winterjas te kopen. Voldaan keerden de excursiegangers op zaterdag 16 september terug naar huis. Dank is verschuldigd aan de excursieleiding en in het bijzonder aan Pleun Benard, die ondanks zijn fysieke beperkingen deze reis organiseerde en tot een goed einde wist te brengen. De Flexreizen – een soort geesteskind van Pleun – zijn tot nu toe een succes geweest, een reden om hiermee door te gaan. Pleun zal ze echter niet meer organiseren, want hij kondigde tijdens het afscheidsdiner aan te gaan stoppen als excursieleider. Bedankt Pleun voor alle fraaie reizen!


De stoomtrein van Chemin de Fer Vivarais aangevoerd door Mallet 414 komt binnen in Lamastre, 12 september 2017. Foto: Martin Vogelaar.

Onderweg met het Picassomotorrijtuig X4001 op het viaduct op de grens van Loire, Haute-Loire en Puy de Dôme, 15 september 2017. Foto: Martin Vogelaar.