Flexreis 2010

9 oktober 2010

door Puck de Klerk

Op zaterdag 9 oktober 2010 vertrokken wij met 31 mannen en 7 vrouwen onder leiding van Ronald Bokhove vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar het Beierse Memmingen voor onze vijfde Flexreis. In de trein was de stemming al opperbest, veel mensen kenden elkaar en de nieuwelingen deden vrolijk mee.

Na een overstap in Keulen en Ulm kwamen wij vroeg in de avond in Memmingen aan, waar een korte wandeling ons naar het gezellige hotel Weisses Ross bracht. Hier hebben wij na een welkomstdrankje met elkaar gegeten en legde Ronald nog eens uit dat op een Flexreis excursiedagen en vrije dagen elkaar afwisselen. De zondag was zo’n vrije dag; veel mensen vertrokken al vroeg naar München, Ulm, Oberstdorf of Kempten. Wij zijn in Memmingen gebleven en na een korte wandeling zagen wij dat er een jaarmarkt met kermis was. ‘s Middags hebben wij genoten van een eendenrace, honderden plastic eendjes met een nummer om hun nek werden vanuit een vrachtauto in het water gegooid, onder belangstelling van veel Memmingers en een paar Nederlanders. Op maandag ging de reis naar Ulm voor een excursie met museummaterieel over de enige tramlijn en voor een bezoek aan de werkplaats. Na de middag reden we door naar Warthausen, waar we een prachtige stoomrit over het smalspoor naar Ochsenhausen en terug hebben gemaakt; de koffie en de koek in Öchsle smaakte prima. Die dag werd in Memmingen in een Italiaans restaurant afgesloten.

Op de vrije dinsdag hadden wij een gast aan tafel. Pleun Benard – de organisator van voorgaande Flexreizen – meldde zich voor het woensdagprogramma. Met de Uerdinger Schienenbus uit de jaren zestig werden wij opgehaald, het was net of wij in een huiskamer op wielen zaten. Doel van die dag was de Sauschwänzlebahn,op deze prachtige lijn tussen Blumberg-Zollhaus en Weizen aan de Zwitserse grens waren we bepaald niet de enige reizigers. Met stoom ging het door talrijke bochten, over spannende bruggen en door donkere tunnels. Van Immendingen naar Ulm werd de railbus weer gepakt. Op het laatste station werden we met een Nederlandse vlag opgewacht en begeleid naar restaurant Hemperium. Na een hogesnelheidsmaaltijd werd doorgereden naar Memmingen waar iedereen er rond elf uur na een geslaagde dag flink doorheen zat.

Na de vrije donderdag reisden we een dag later nogmaals naar Ulm, nu voor een prachtige rit met een MAN-railbus door de Schwäbische Alb. Regelmatig werd halt gehouden voor foto- en video-opnamen en tijdens de pauze in Gammertingen maakten we een wandeling door het stadje en ontmoetten we vele reisgenoten in en voor de kerk. Vanuit Sigmaringen werd met reguliere treinen teruggereisd naar Memmingen waar we ons opmaakten voor de laatste gezamenlijke maaltijd. Wim van Blaricum sprak een dankwoord en Jan Herman Hendriks reikte naar een goede traditie vier oorkondes uit, waarvan twee voor de verloren zonen Erik Loggen en Keimpe van Keimpema die een paar dagen eerder hun aansluiting bij de Zugspitze en dientengevolge ook bijna hun avondmaal in rook zagen opgaan.

Op zaterdag 16 oktober 2010 reisden we huiswaarts, met geplande overstappen in Ulm en Keulen en een ongeplande in Rheydt waarna we in een vrijwel lege ICE bij Venlo Nederland bereikten. Rond kwart over zes kwam onze trein in Amsterdam aan, waarmee de excursie ten einde was. Met dank aan Ronald voor een prachtige reis in het schitterende Allgäu.


Avondstemming met de 650 112 in Memmingen op 10 oktober 2010. Foto: Jules Draaijers.

GRW4 10 als excursietram in de lus bij het Donaustadion op 11 oktober 2010. Foto: Ronald Bokhove.

GRW4 10 tijdens een fotostop op de onlangs geopende verlenging van lijn 1 bij de halte Thüringenweg, 11 oktober 2010.. Foto: Ronald Bokhove.

Stoomloc 99 716

Ulmer Spatz 798 653 met een Regioshutlle van de HzL in Immendingen op 13 oktober 2010. Foto: Ronald Bokhove.

In Memmingen zijn nog veel diesellocs van de Baureihe 218 te vinden, zoals hier de 218 419 voor een Eurocitytrein naar Zürich Hbf, 14 oktober 2010.. Foto: Ronald Bokhove.

Zicht op de Frauenkirche in de historische binnenstad van Memmingen. Foto: Ronald Bokhove.

MAN-Triebwagen 95 80 0301 005 van de HzL op 15 oktober 2010 bij Hütten.. Foto: Ronald Bokhove.

De 95 80 0301 005 tijdens een fotostop bij Haidkapelle, 15 oktober 2010. Foto: Ronald Bokhove.

MAN-Triebwagen 95 80 0301 005 bij het fraaie stationsgebouw van Veringenstadt. Foto: Ronald Bokhove.