Excursie naar de HSL-Zuid tussen Moerdijk en de Belgische grens

1 februari 2005

door Clemens Boomers

De HSL-Zuid is regelmatig in het nieuws. Soms positief, soms negatief. Wellicht heeft dat ertoe bijgedragen dat er zó veel belangstelling voor deze excursie was dat enkelen teleurgesteld moesten worden.

Vanaf station Dordrecht gingen we op 1 februari 2005 met een touringcar met veertig NVBS’ers allereerst naar het geheel nieuwe station Lage Zwaluwe. Vanaf de loopbrug hadden we een goed zicht op de vele sporen. De bovenbouw van de HSL is hier klaar, de bovenleidingmasten zijn geplaatst en men is begonnen met het trekken van de draden. Ook was van hier goed te zien hoe de HSL met een verrassend hoge en sierlijke boog over het Hollandsch Diep gaat.

Vanaf een viaduct over de sporen bij Zonzeel werd uitvoerig de aansluiting van Breda, in noordelijke richting, op de HSL besproken. Het was interessant te zien hoe men de verbinding heeft uitgevoerd tussen de twee sporen waar de treinen rechts rijden (de ‘oude’ lijn) en de twee sporen waar de treinen links rijden (de HSL).

Via de ‘goten’ bij Breda, waar de A16 en de HSL doorheen lopen en die door twee ‘stadsviaducten’ worden overbrugd, ging de rit naar Galder, waar de HSL onder de A16 door gaat, zodat ze niet langer aan de oostelijke zijde ernaast loopt, maar aan de westelijke zijde. Hier is men minder ver met de bouw: rails zijn er nog niet te zien. Wel op veel plaatsen de bovenleidingmasten.

De bus reed even België in en daar staan die er ook nog niet. Sterker nog: de Belgen zijn bij Hazeldonk nog druk bezig met de bouw van een betonnen viaduct.

Terug naar Nederland over de A16, langs reusachtige geluidsschermen die nu met witte strepen zijn gemarkeerd om de vogelsterfte te beperken, naar het Informatiecentrum HSL-Zuid van Rijkswaterstaat, naast station Breda Prinsenbeek. Hier kregen we uitleg over de bouw en konden we onze opgespaarde vragen afvuren op een vriendelijke mevrouw die dapper probeerde alles te beantwoorden. Maar toen de vragen té specialistisch werden, haalde ze er snel een projectleider bij! Deze wist ons bijvoorbeeld precies uit te leggen hoe de aansluiting van Breda in zuidelijke richting op de HSL is gebouwd.

Tegen vieren ging iedereen weer zijn eigen weg. We kunnen terugzien op een geslaagde excursie.