Excursie HSL-traject Hazerswoude – Rotterdam

4 september 2002

door Martin Engelsma

In het vervolg op de eerste HSL-excursie verkenden 32 excursiedeelnemers op 4 september 2002 het traject Hazerswoude – Rotterdam. De gastheer van deze dag, de heer Beijerling, gaf in het HSL-informatiecentrum Bospolder in Leiderdorp een diapresentatie van de kunstwerken die in het te verkennen traject in aanbouw zijn. Eigenlijk is het hele traject een kunstwerk daar de deeltrajecten die op maaiveldhoogte in het landschap liggen, worden uitgevoerd op een onderheide betonnen plaat.

Na de inleiding reden we per bus langs de kunstwerken in uitvoering Op de A11 was de bouwplaats met kranen van de eerste vluchtschacht van de tunnel te zien. Diep onder de grond ten noorden van deze schacht lag de tunnelboormachine al enige tijd stil omdat de schacht nog niet gereed was om de tunnelboormachine te laten passeren. Meer naar het zuiden zagen we de bouwplaatsen van de tweede en derde vluchtschacht; de bouw hiervan lag op schema.

Even benoorden Hazerswoude Westeinde komt de HSL uit de tunnel en gaat dan circa vier kilometer naar het zuiden over een circa 4,5 meter hoge spoordijk. Daar waar wegen worden gekruist, zijn viaducten in aanbouw. Even ten noorden van de A12 stijgt de spoorbaan om op een hoogte van tien meter de A12 en de spoorlijn Den Haag – Utrecht te kruisen. Verder rijdend naar het zuidwesten kwamen we in het Bleiswijkse kassengebied. De HSL wordt hier aangelegd op een zes meter hoog, op peilers liggend, viaduct. Zo´n overspanning werd in een week gebouwd, waarna de bekisting naar de aansluitende te overspannen ruimte rijdt. Na het kassengebied daalt de lijn om in de Gemeente Bergschenhoek via een halfverdiepte bak verder te gaan, zodat de kruisende wegen met een klein hoogteverschil over de HSL-lijn kunnen worden doorgetrokken.

Om het vliegverkeer van Zestienhoven niet te hinderen, gaat de HSL na de Doenkade verder naar beneden om via een drie kilometer lange tunnel het noordwesten van Rotterdam te passeren. In verband met het vliegverkeer mogen de bouwmachines niet hoger zijn dan acht meter. De diepwanden van de in de ‘cut and cover’-methode te bouwen tunnel worden overdag uitgegraven met korte graafmachines en gevuld met bentoniet. ’s Nachts, na sluiting van het vliegveld, komt de hoge kraan in actie om de wapening te laten zakken en het beton in de sleuf te storten.

De excursie eindigde in het informatiecentrum in Leiderdorp, waar de heer Beijerling nog een aantal vragen beantwoordde.