Eurregio-Rondreis

18 april 2008

door Theo Gramser

Zaterdag 19 april 2008 stapten om 10.09 uur een aantal jonge spoorliefhebbers in Heerlen uit de Intercity. Een aantal van ons had er al een lange reis opzitten, maar in Heerlen begon de excursie pas echt. Met 15 man namen we om 10.34 uur de Euregiobahn naar Herzogenrath, waar we wegens Gleisbauarbeiten moesten overstappen. Helaas op een bus, want door een kapotte kabel reden er helemaal geen treinen meer verder. Gelukkig arriveerden we op tijd in Aachen om de volgende aansluiting te halen.

In moderne Dostos (Doppelstockwagen) reden we naar Düren en vandaar met een RegioSprinter (niet te verwarren met de modernere RegioShuttle) naar Heimbach. De enkelsporige Rurtalbahn is een mooi lijntje dat het kronkelende riviertje de Rur volgt het Eifelgebergte in. Na de in Heimbach opgestelde veelkleurige RegioSprinters te hebben gefotografeerd reden we weer terug naar Düren. Daar had de RegionalExpress naar Aachen wat vertraging, wederom wegens Bauarbeiten.

We hadden toch nog ruim een uur om het treinverkeer in Aachen Hbf te spotten. Hoogtepunten waren twee kruisende Thalyssen en een doorkomende DLC-cargo met een machiniste in de class 66-loc. Voor de rest vonden we het opvallend rustig voor zo’n groot station.

Om 16.34 uur namen we een oud NMBS-treintje naar Liège/Luik/Lüttich. Na een uurtje boemelen door vele valleien, over bruggen en door talloze tunnels stonden we opeens middenin het moderne station van Liège Guillemins. Hier konden we wat eten en van bovenaf enkele exoten, dit keer een kruisende Thalys en ICE, vastleggen. In trein R5369 terug naar Nederland vroegen we in ons beste Frans aan de machinist of we voorin mochten meekijken, wat geen probleem was.

In Maastricht aangekomen was de rondreis om 19.46 uur afgelopen en konden de meeste van ons met de IC van 19.53 uur terug naar huis. Een lange en intensieve, maar zeer geslaagde jongerenexcursie was ten einde.