Een dagje op smalle sporen

6 mei 2016

door René Platjouw

Om het 85-jarig jubileum van de NVBS luister bij te zetten, worden verspreid over het jaar 2016 verschillende activiteiten georganiseerd. Op vrijdag 6 mei 2016 konden de NVBS-leden een “georganiseerd” bezoek brengen aan de Nederlandse Smalspoor Stichting (NSS) aan het Valkenburgse Meer.

Maikel Rörik en Gerard de Graaf (respectievelijk voorzitter van de NVBS en bestuurslid van de NSS) zijn rond de tafel gaan zitten en hebben voor de NVBS-leden een geweldig programma samengesteld. Wat ze hebben moeten doen om het fraaie weer te regelen, is mij een raadsel. De week ervoor was het beslist koud te noemen, maar op deze vrijdag was het een heerlijke zonnige en warme zomerse dag. Dat de leden steeds roder werden kwam beslist niet van de opwinding of inspanning…!

Vanzelfsprekend mocht iedereen vrij in- en uitlopen in de remises en werkplaatsen. Er werd driftig heen en weer geprutteld met de kleine krachtpatsertjes van Jung, Orenstein & Koppel of Hanomag. Met de oer-treinsamenstelling van de lorries met bankjes werd naar de afgelegen remise gereden waar verschillend materieel stond opgesteld.

Bij het locdepot was men in de vroege uurtjes al welkom om het opstoken van de stoomlocjes in ogenschouw te nemen. Maar liefst vier locomotieven waren deze dag onder stoom en naast een geregelde rit naar de andere kant van het meer werd ook gereden met een trein met zandlorries. Dat was echt industrieel smalspoor in zijn volle glorie. In een rustig tempo ratelden de lorries voorbij. Omdat de organisatie ook een fotostop onderweg had ingelast, was het voor iedereen mogelijk er mooie foto’s van te maken. Op de voetplaat van locje 5 – Sandra – konden geïnteresseerden een kort ritje maken op het museumterrein.

Voor de inwendige mens was uitstekend gezorgd. In het museum was de nodige horeca aanwezig en ik heb me het broodje worst en mijn tosti uitstekend laten smaken.

Een hoogtepunt was bewaard tot vier uur. Alle vier de stoomlocjes kwamen toen in actie en trokken gezamenlijk een trein die langs het meer reed. Als afsluiting werd nog een drankje geschonken, hetgeen na de hitte van de dag zeer werd gewaardeerd.

We kunnen terugzien op een geweldig fijne dag. Bedankt Gerard en Maikel!