ECT-excursie
door Ronald Bokhove
Station Rotterdam Lombardijen was op 2 maart 2002 het startpunt van een excursie naar de Delta Terminal op de Maasvlakte, waar Europe Combined Terminals de containeroverslag voor verschillende rederijen verzorgt. Nadat de aansluiting van een vertraagde trein uit Dordrecht was overgenomen (SNE wacht in de regel wel), werd parallel aan de goederenlijn westwaarts gekoerst. De buschauffeur kende de fijne plekjes – het was duidelijk niet zijn eerste rit in het havengebied – en voorzag de deelnemers van de nodige toelichting.
Bij de ECT-poort voegden de organisatoren Martijn Loois en Frits Snelders zich bij de 44 deelnemers, die al snel onder de indruk raakten van de enorme dimensies van de overslag. Jaarlijks worden bijna 4 miljoen containers behandeld op een terrein van meer dan 250 ha. Het transport geschiedt hier deels automatisch met computergestuurde wagens, voorzien van sensoren. Het is grappig te zien dat deze voertuigen keurig richting aangeven als zij afbuigen; voor de weinige chauffeurs op het terrein wordt de rijweg op die manier vroegtijdig bekend, zodat ook zij zonder brokken hun weg kunnen vervolgen.
In het informatiecentrum werd met een videofilm en een presentatie ingegaan op de rol van de trein in het natransport. Van het totale aantal containers wordt momenteel slechts 12% via het spoor landinwaarts vervoerd; verwacht mag worden dat de uitbouw van de havenspoorlijn en de aanleg van de Betuwelijn voor een verbetering zorgt.
Na de lunch werd doorgereden naar het Distripark Maasvlakte, waar tot ieders verrassing een kleine materieelshow was verzorgd, met ShortLines’ class 66 PB01 in een fraaie lentezon. Niet moe, maar wel voldaan keerden de deelnemers halverwege de middag terug op het startpunt. Een woord van dank gaat uit naar ECT, die door een hartverwarmende medewerking deze excursie tot een succes heeft gemaakt.
Belangstellenden zij nog gewezen op de Wereldhavendagen die dit jaar van 6 tot 8 september in Rotterdam worden gehouden en waarbij een bezoek aan het overslagbedrijf wederom mogelijk is.