Boemelende jongeren

16 juni 2007

door Patrick Berger

Op 16 juni 2007 ging het jongerenforum van de NVBS met een Schönes-Wochenende-Ticker door het Ruhrgebied in Duitsland. De dag begon in Enschede, waarbij de meesten eerst met de bus van Hengelo naar Enschede moesten reizen. Dit leverde echter nauwelijks problemen op en om 09:56 uur ging de hele groep naar Dülmen. Om de titel van de dag eer aan te doen geschiedde dit in een Talent van de PEG die als stoptrein naar Dortmund rijdt. Omdat de kaartautomaat in Enschede defect was werd er een kaartje in Gronau gekocht. En passant werd er ook een groepje Aziaten geholpen.

In Dülmen aangekomen, bleek dat er werkzaamheden waren en er een pendeltrein reed naar Essen. Dat was ook waar de reis naar toe ging. In Dülmen stond veel werkmaterieel, helaas voor ons was het weer ons iets minder gezind en werden we getrakteerd op een flinke regenbui. Foto’s maken was haast onmogelijk. Het werkmaterieel bestond o.a. uit een voormalige V100 ost en enkele loks uit de DR V300 familie (Ludmilla).

De pendel liet gelukkig niet lang op zich wachten.Met een quietschie ging de reis via Gelsenkirchen naar Essen. Ook hier werd onderweg geboemeld, want er werd ook op dit stuk op elk station gestopt. In Essen was de mogelijkheid om foto’s te maken of het station te bekijken, de groep splitste zich op en het station werd onveilig gemaakt.

Hier werden diverse ICE’s, RE’s en S-Bahnen gezien en gefotografeerd. Ook was er een stammetje van AbbelioRail te zien.Vanuit Essen ging het met de S-Bahn naar Wuppertal Vohwinkel. Het materieel bestond uit een treinstel uit de serie 420/421. De lijn gaat voor een gedeelte langs de rivier de Ruhr en op enkele plaatsen wordt er vlak langs het water gereden. Door werkzaamheden was het niet mogelijk om verder te reizen naar Wuppertal Hbf. Hiervandaan werd er gereisd met de Schwebebahn, er zou immers de mogelijkheid bestaan om keizerlijk te zweven.

Het Schwebebahnstation ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het treinstation. Aangekomen op dat station was er niet veel zichtbaar van het keizerlijk zweven. Nadat er enkele stellen voorbij waren gegaan kwam inderdaad het keizerlijk treinstel aanzetten. Nog steeds was het niet duidelijk of deze vrij toegankelijk was en er werd besloten om met het eerstvolgende treinstel te gaan. Deze bracht ons naar Hbf en verder naar Oberbarmen. Tijdens deze tocht wordt er een groot deel boven de Wupper gezweefd, wat een aparte ervaring is.

In Wuppertal Oberbarmen werd gewacht op de RE naar Hagen. Tijdens het wachten gingen enkelen een stukje cultuur proeven, de rest genoot van de langskomende treinen. Er kwam een 111 met Silberlingen die als RE naar Hagen reed. Dit is het enige stukje van de reis waar haltes overgeslagen werden.

In Hagen was er weer gelegenheid om diverse foto’s te maken en dus splitste de groep zich weer op en ging men een eigen richting op. Nadat ook hier de divers langskomende materieel tussen de regenbuien door digitaal vastgelegd was ging het met de RB52 naar Dortmund. Dit diesellijntje gaat dwars door de enige heuvel die tussen deze 2 steden ligt. Net na Hagen wordt er een brug overgestoken van waar een mooi uitzicht over Hagen te zien is.

In Dortmund kon er weer gefotografeerd worden. Hier werd ook de tijd gebruikt om een warme hap te nemen. In tegenstelling tot in Wüppertal zag de lucht er hier een stuk dreigender uit. Gelukkig bleef het droog.

Nadat ook de EC gefotografeerd was ging het in een rap tempo naar de stoptrein die ons naar Münster bracht. Tijdens deze rit liet het weer ook van zich spreken. Het materieel was weer een Silberling. Onderweg werd onder andere gestopt op het station Capelle. Het verschil tussen Nederland en Duitsland is niet zo groot. Helaas kwamen we in een regenachtig Münster aan, er was niet veel mogelijkheid om mooie foto’s te maken. Er stond wel veel verschillend materieel op de diverse opstelsporen. Er zat niets anders op dan de regen uit te zitten.

Met een Talent van de DB ging het weer richting Enschede. Onderweg werd de dag geëvalueerd. Wat als een paal boven water stond was een duitse Lint rijdt toch een stuk comfortabeler dan een Syntus Lint.

In Enschede werd er nog een groepfoto gemaakt en daarmee was de dag ten einde. Op naar een volgende keer?