Bezoek Noord/Zuidlijn Amsterdam

8 december 2013

Op 8 december 2013 bracht de NVBS-afdeling Jongeren een bezoek aan de in aanbouw zijnde Noord/ Zuidlijn in Amsterdam. Voor de deelnemers die hieraan niet genoeg hadden, was een voorprogramma bedacht waarbij er kriskras door Amsterdam werd gereisd met bus, tram en metro. Hiervoor meldden zich zeven deelnemers.

Het ochtendprogramma begon met het fotograferen in Amsterdam C van de nachttrein met EETC 1254 die door werkzaamheden van een afwijkend spoor vertrok naar de Watergraafsmeer. Daarna stond het strengelspoor in de Leidsestraat in het centrum van Amsterdam op het programma. Na het maken van verschillende foto’s werd er even gepauzeerd bij een bakker of de Hollandse gebakkraam voor een smakelijk ontbijt. Hierna werd koers gezet naar het Museumplein, waar vanaf het dak van de Albert Heijn trams gefotografeerd kunnen worden.

Verder ging het met lijn 3 naar de Zoutkeetsgracht in het oude centrum van de hoofdstad. Voordat er met de bus terug naar het Centraal station en verder met de metro naar de Van der Madeweg werd gereden, fotografeerden de deelnemers op deze karakteristieke kade een tram. Op de Van der Madeweg konden verschillende metro’s, waaronder ‘Zilvermeeuwen’ worden vastgelegd, voordat weer werd teruggekeerd naar het Centraal Station.

Hier sloot de rest van de deelnemers zich aan om naar het bezoekerscentrum van de Noord/Zuidlijn te lopen. Hier werd eerst een film vertoond over de bouw en welke technieken er zijn gebruikt en was er genoeg tijd om vragen te stellen. Vervolgens werd uitgebreid aandacht besteed aan de maquettes in het bezoekerscentrum. Toen werd het tijd voor de deelnemers om de laarzen aan te trekken, de helmen op te zetten en af te dalen naar ‘De kathedraal’. Daar was genoeg tijd om foto’s te maken van het gigantische bouwwerk en het personeel gaf achtergrondinformatie.

Eenmaal bovengronds bezocht een aantal deelnemers nog het publieke uitzichtpunt bij het Rokin. Daarna gingen sommigen met de tram de stad in of bezochten de kerstmarkt.


Nadat de groep compleet was werd het tijd om de laarzen aan te trekken, de helmen op te zetten en af te dalen naar ‘De kathedraal’. Hier zien we de toekomstige stationshal.

Het strengelspoor door de smalle Leidsestraat kon door de deelnemers aan het ochtendprogramma worden vastgelegd.

De uitgang van de tunnel onder het IJ.

Op metrostation Van der Madeweg konden diverse types metrostellen worden vastgelegd.

Een aantal deelnemers wachten geduldig op de volgende tram om te fotograferen.