Bezoek NedTrain Watergraafsmeer

15 maart 2008

door Wubbo Boiten en Theo Gramser

Op zaterdag 15 maart 2008 organiseerde het Jongerenforum in samenwerking met de Stichting NVBS-Excursies een rondleiding op het terrein van de nieuwe NedTrain-werkplaats op de Watergraafsmeer. Hoewel het de bedoeling was een rondleiding speciaal voor jongeren te organiseren, werd door overweldigende belangstelling een tweede rondleiding ingelast en konden ook oudere NVBS’ers deelnemen. In totaal gingen er zo’n 50 mensen mee met de rondleidingen.

Iedere rondleiding werd gestart met een enthousiaste bedrijfspresentatie door Albert Koch, o.a. over waarom de Watergraafsmeer gekozen is als onderhoudsbedrijf voor het nieuwe hogesnelheidsmaterieel. Daarna werd met de groep de hele hal van vier sporen breed en 250 meter lang verkend. De hal is, zo werd verteld, het grootste kunststof gebouw van Europa. Doordat de sporen op heuphoogte lopen kon het materieel van alle kanten, ook van onderen, bekeken worden. Een nieuwe Traxx BR186-loc kon zelfs ook van binnen bezichtigd worden, waar een machinist alle vragen wist te beantwoorden – en dat waren er nogal wat. Ook museumloc 1312 was aanwezig. De kuilwielenbank (nog nauwelijks gebruikt) werd bekeken. Ook was er aandacht voor het geautomatiseerde transportsysteem met robotkarretjes. En in een HST Prio-rijtuig werd verteld over de ombouw en inzet van deze speciale stammen.

Nadat iedereen uitgevraagd was, werd de groep gesplitst en werd er een rondleiding over het buitenterrein gehouden. Diverse Beneluxtreinen stonden klaar om gefotografeerd te worden, en ook de nachttreinen konden op belangstelling rekenen. Daarnaast werd ook het andere materieel dat op de Meer opgesteld was, zoals Sprinters, IRM, Thalys en ICL-rijtuigen, regelmatig voor het nageslacht vereeuwigd. Na ruim 3 uur was de rondleiding afgelopen, en was het tijd om de gele veiligheidsvesten weer in te leveren. Het was een geslaagde dag, met dank aan de vlekkeloze organisatie!