Bezoek Miniworld Rotterdam

21 december 2013

Op zaterdag 21 december 2013 bracht de NVBS-afdeling Jongeren een bezoek aan Miniworld Rotterdam. Miniworld Rotterdam telt ruim 27.000 miniatuurinwoners op een oppervlakte van zo’n 500 m2 en is hiermee de grootste miniatuurwereld van de Benelux. Hierin zijn naast de vele druk bereden spoor- en tramlijnen vele herkenbare punten uit de echte wereld terug te vinden zoals diverse bouwwerken uit Rotterdam, het Rotterdamse havengebied en vele andere delen van Nederland. Een dag duurt hier slechts 24 minuten waardoor je de miniatuurwereld zowel bij dag als nacht kunt beleven!

Voor een deel van de groep begon de dag met een aanvullend ochtendprogramma. Om half tien verzamelden de deelnemers hieraan zich op het station van Rotterdam Centraal waar de dagkaarten voor de tram en metro aangeschaft konden worden. Deze worden verkocht in de vorm van een wegwerp OV-chipkaart wat voor enkele oudere deelnemers een leuke uitdaging was omdat zij nog nooit van de OV-chipkaart gebruik hadden gemaakt. De jongere generatie kon echter alles piekfijn uitleggen waardoor er geen problemen ontstonden.

Als eerste werd per tram naar station Blaak gereisd. Bij dit station denk je al snel aan de spoor- en metrotunnel die daar liggen, maar ook bovengronds biedt het tramspoor leuke fotomotieven. Er konden enkele trams worden vastgelegd met op de achtergrond de welbekende kubuswoningen en de woonflat Het potlood, zo genoemd door zijn puntige vorm. We vervolgden de reis per tram naar halte Leuvenhaven met een overstap op Beurs. Hier aangekomen werden diverse trams vastgelegd met de Erasmusbrug op de achtergrond.

Vervolgens staken we via de Erasmusbrug de Maas over en op de halte Wilhelminaplein diende deze brug nogmaals als fotomotief. Na het fotograferen van enkele trams werd het metrostation opgezocht wat per horizontale roltrap bereikbaar is. Kenmerkend aan dit metrostation is het schuin omhoog lopende perron, omdat het station vlak bij de uitgang van de tunnel ligt. Dit was dan ook de volgende bestemming van onze reis: op station Rijnhaven werden de uit de tunnel rijdende metro’s gefotografeerd.

De reis werd daarna voortgezet naar de Maashaven om vanaf het station RandstadRail-voertuigen vast te leggen met de Maashaven en de hoogbouw op de Kop van Zuid. Nadat alle metrotypes waren gepasseerd, keerde de groep terug naar het Centraal station om zich te vervoegen bij de rest van de groep die niet deelnam aan het ochtendprogramma. Enkele formele zaken moesten worden afgehandeld voordat na een wandeling van vijf minuten Miniworld Rotterdam werd bereikt.

Na de ontvangst was er een half uur de tijd om een eerste blik op de miniatuurwereld te werpen, waarna het officiële programma begon. Er was een leuke verrassing voor de deelnemers: er werd een groepje figuren met de welbekende NVBS-vlag geplaatst ter gelegenheid van ons bezoek. Iedereen ontving daarbij een ‘miniatuur paspoort‘ voor zijn eigen figuurtje en uiteraard werd de traditionele groepsfoto genomen tijdens de officiële plaatsing op – hoe kan het ook anders – het stationsplein van Rotterdam Centraal. Neem daar dus zeker een kijkje bij het volgende bezoek aan Miniworld Rotterdam.

Hierna begonnen de rondleidingen. De groep werd opgesplitst in twee delen die ieder begeleid werden door vakkundige medewerkers. Zo kregen we te zien dat er onder ook onder de miniatuurwereld nog een heel netwerk aan sporen ligt waar de treinen opgesteld kunnen worden: de zogenaamde schaduwstations. We kwamen van alles te weten wat erbij komt kijken om een miniatuurwereld te bouwen, te onderhouden en operationeel te houden. In het modelbouwatelier werd getoond hoe gebouwen ontworpen en gemaakt worden, maar ook hoe de treinen onderhouden worden. Tot slot kwamen we bij de verkeersleiding te weten hoe het trein- en wegverkeer bestuurd wordt dat in verschillende delen is opgedeeld, net als het echte spoorwegnetwerk.

Telkens als locomotief 1254 in de EETC-kleuren met NVBS-reclame de deelnemers passeerde, deed iedereen zijn best om een zo’n mooi mogelijke foto te maken. De NVBS-Jongeren hadden namelijk een wedstrijd uitgeschreven, want de leukste foto van deze locomotief zouden we met een prijs belonen, namelijk een klok met daarop de 1254, aangeboden door de KLOK-shop van de Werkgroep loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Simon Heikamp won deze wedstrijd met zijn foto van de trein op modelstation Hooghburgt.

Na anderhalf uur was de leerzame rondleiding afgelopen en konden de deelnemers de miniatuurwereld op eigen gelegenheid bekijken. Sommigen kozen ervoor nog per tram en metro door Rotterdam te reizen. De deelnemers konden daarna terugkijken op een geslaagde middag.


Op station Blaak konden enkele trams worden vastgelegd met op de achtergrond de welbekende kubuswoningen en de woonflat Het potlood, zo genoemd door zijn puntige vorm.

Vanaf station Maashaven konden RandstadRail-voertuigen 5503 en 5515 vast worden gelegd met de Maashaven en de hoogbouw op de Kop van Zuid.

De traditionele groepsfoto werd genomen tijdens de officiële plaatsing van een groepje figuren met de welbekende NVBS-vlag ter gelegenheid van ons bezoek.

Er werd een groepje figuren met de welbekende NVBS-vlag geplaatst ter gelegenheid van ons bezoek op het stationsplein van Rotterdam Centraal.

Aandachtig wordt er geluisterd naar de uitleg van een medewerker van Miniworld Rotterdam over de autootjes die rondrijden in de miniatuurwereld.

Bij zowel jong als oud was er aandacht voor de rijdende miniatuurtreinen.

In het modelbouwatelier werd getoond hoe gebouwen ontworpen en gemaakt worden, maar ook hoe de treinen onderhouden worden.

Bij de verkeersleiding kwamen we te weten hoe het trein- en wegverkeer bestuurd wordt dat in verschillende delen is opgedeeld, net als het echte spoorwegnetwerk.