Afscheidsrit Wadlopers

26 januari 2008

door Hans Brouwer

De 170 deelnemers die zich op zaterdag 26 januari 2008 rond 10 uur bij spoor 35 in station Nijmegen hadden verzameld voor een afscheidsexcursie over de Maaslijn, hebben zich ongetwijfeld afgevraagd hoe het DH-materieel aan zijn bijnaam Wadloper is gekomen. Welnu, dat is het resultaat van een begin jaren tachtig van de vorige eeuw in Groningen en Friesland uitgeschreven prijsvraag en waar sindsdien de naam voor dit materieeltype werd gehanteerd.

Bij deze afscheidsexcursie drong zich onmiddellijk een vergelijking op met de introductie-excursie van dit materieel op 6 maart 1982. Nu reden wij deze excursietrein met een DH2 (3226) van Veolia en twee stellen DH1 (3105, 3111 ) van ex-Noordned (nu Veolia) door het Noord-Limburgse landschap onder regie van een particuliere spoorwegmaatschappij. In 1982 was het nog volop Nederlandse Spoorwegen maar de Bentheimer Eisenbahn had een aftakking in Nederland en toen is ook het traject van deze particuliere vervoerder van Coevorden via Emlichheim naar Bad Bentheim gevolgd met dit materieel. Volgens het excursieverslag in Op de Rails 1982-5 had dit destijds nogal wat voeten in de aarde voor de excursie-organisatie, maar met 363 deelnemers in 3 DH-2en (3204, 3211, 3213) werd een interessante route met dit materieel bereden met fotostops op markante punten onderweg. Het programma liep een half uurtje uit.

Dát heeft zich nu herhaald. Nadat de heenrit naar Roermond, onderbroken door enkele fotostops en met een ritje over de goederensporen van het emplacement Venlo, voorspoedig was verlopen werd na de pauze in Roermond via Tegelen naar Blerick gereden. Hier wachtte een verrassing voor de deelnemers: er was een fotostop georganiseerd voor het depot van de Containerterminal waarbij de DH-stellen in een line-up voor de fotografen werden geplaatst, dankzij het zonnige weer konden er veel mooie opnamen worden gemaakt. Er was wel enig gemurmel onder de deelnemers (“die groene had er ook bij moeten zijn”, “waar is de fiets-DH nu?“, etc.), maar achteraf bleek er volop waardering voor de organisatoren van deze excursie en het Veolia-personeel dat voor de begeleiding en uitvoering hiervan heeft gezorgd.

Het dagprogramma dat op een A4-tje bij het begin van de rit aan elke deelnemer is uitgereikt werkte verhelderend en gaf zelfs aan waar onderweg een kop koffie kon worden gedronken. Dat het in de praktijk een half uur uitliep voor wij weer in Nijmegen waren, maakte het voor de deelnemers niet minder. Zij kunnen terugzien op een geslaagde excursiedag.