Afscheidsrit trams serie 601 – 724 in Amsterdam

27 maart 2004

door Pleun Benard

Ruim 160 deelnemers verzamelden zich op 27 maart 2004 omstreeks 13:00 uur bij het opstelspoor op de Prins Hendrikkade nabij het Centraal Station in Amsterdam voor de afscheidsrit met de laatset dienstvaardige trams uit de serie 601 – 724. Per 1 april zou dit materieel niet langer meer voor regulier passagiersvervoer mogen worden ingezet.

De twee trams (722 en 724) die het GVB hiervoor beschikbaar had gesteld waren niet voldoende om alle deelnemers van een zitplaats te voorzien. Het AOM schoot te hulp door het inzetten van wagen 709. Doordat ook ander museummaterieel werd ingezet, waaronder de 586, werd het een hele optocht. Ondanks die hele optocht lukte het om te voorkomen dat de normale dienstuitvoering er door werd gehinderd. Enig improviseren was daartoe soms wel eens nodig. Daardoor ontstond er soms wat verwarring over het verdere verloop van de excursie, tot echte problemen heeft dit echter niet geleid.

Gereden werd naar het eindpunt van lijn 16 bij het VU Ziekenhuis, over de route van lijn 2 naar Nieuw Sloten en tenslotte naar het eindpunt van lijn 12 bij het station Sloterdijk. Onderweg konden de deelnemers van tram wisselen.De SNE is dank verschuldigd aan allen die hun medewerking hebben verleend om deze, op zo korte termijn georganiseerde, excursie mogelijk te maken. Met name mogen hier genoemd worden de hoofddirectie van het GVB die binnen enkele dagen toestemming verleende voor de rit en de vrijwilligers die de trams hebben bestuurd, de heren Rutger, chef materieel en Jop Luijten, instructeur. Voor Frits van der Gragt had het afscheid nog een bijzonder tintje, het was de laatste dag waarop hij als trambestuurder mocht functioneren.

Aan het eind van de middag konden de deelnemers, veel tramkilometers afgelegd hebbend, moe maar voldaan huiswaarts keren.