Afscheidsrit DM’90

14 oktober 2017

door Jan Haasdijk

Op zaterdag 14 oktober 2016 wordt met 196 deelnemers een afscheidsrit gehouden met DM’90. Er worden twee stellen ingezet, te weten de 3427 en de 3446. Dit alles gebeurt op een stralende dag. Om 10.01 uur wordt stipt op tijd uit Zwolle vertrokken. Wij krijgen direct na vertrek een programmaboekje waarin ook een beschrijving van geschiedenis, techniek, inzet en einde van de DM’90-stellen is opgenomen.

Met korte tussenstops in Meppel en Zuidbroek rijden we naar Veendam om de museumlijn van de STAR op te gaan, maar eerst wordt het voorste stel naar achteren gerangeerd vanwege het graffiti-spook dat op de neus van dit stel heeft toegeslagen. Nu wordt met de goed voorbereide fotostops begonnen. De eerste is bij de bekende brug in Bareveld, waar foto’s worden genomen vanaf de weg onderaan de brug. Dit leidt dit niet alleen tot enig onbedoeld oponthoud voor het wegverkeer, maar wij worden ook gadegeslagen door enkele bewoners die de situatie in hun voortuin bespreken. Na een tweede fotostop in Gasselterboerveenschemond is de derde in Stadskanaal. Hier zijn leuke foto’s te maken, ook van de mooi gerestaureerde 2454. Bovendien is de werkplaats geopend en voorziet men ons in de stationsrestauratie van soep en broodjes. Dit alles gebeurt in drie kwartier tijd, hetgeen een geweldige prestatie is van de restauratiemedewerkers.

Na een vierde fotostop in Nieuw-Buinen wordt Musselkanaal bereikt voor het laatste fotomoment. Vanwege de zeer hoge in- en uitstap op twee voorgaande stops blijken de voor dit doel meegevoerde trapjes gaandeweg te zijn bezweken. Of het nu aan de trapjes lag of aan gewichtige NVBS’ers valt buiten het kader van dit verslag. Vanaf Musselkanaal wordt via Groningen met een langere tussenstop in Meppel teruggereden naar Zwolle, waar wij rond 19.00 uur aankomen. Dank aan de NS’ers, aan de medewerkers van de STAR, aan reisleider Ronald Bokhove en aan de overige SNE-medewerkers die het geheel tot een geslaagde dag hebben gemaakt. Vaarwel DM’90!


In de boog bij Onnen zijn DM’90 3446 en 3427 onderweg naar Veendam. Foto: Leo van Engeland.

Op weg van Zwolle naar Veendam wordt kort gestopt in Zuidbroek. Stel 3446 met een tag op de neus is te zien langs het tweede perron, terwijl rechts het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in beeld is gevangen. Foto: Paul Nienhuis.

Blik op de brug over het Stadskanaal waar de eerste fotostop zo dadelijk gaat plaatsvinden. Foto: Roelof Hartholt.

Voor een zij-opname van de Buffel heb je geen twee stellen nodig en daarom worden de 3446 en de 3427 in Bareveld even gesplitst. Foto: Roelof Hartholt.

Spiegelingen in het water van het Stadskanaal met DM’90 3427 in de hoofdrol te Bareveld. Foto: Joris Jan Hoogduin.

Grote drukte voor het beste plaatje op de doorgaande weg bij Bareveld, terwijl Buffel 3427 over de brug rijdt. Foto: Martin Vogelaar.

Een drone-opname geeft de 3427 weer vanuit een heel ander perspectief. Foto: Dennis te Dorsthorst.

Nog één keer Bareveld waar de 3427 ook vanaf de onderzijde van de brug is gefotografeerd. Foto: René de Boon.

Het weidse Groninger land openbaart zich goed tijdens de fotostop bij Gasselterboerveenschemond, dat overigens nét in Drenthe ligt. Foto: Ronald Bokhove.

Vanaf de andere zijde van de overweg Zwarteweg steken de Buffels net boven het graanveld uit. Foto: Geert Gorissen.

Blik vanuit de machinistencabine van de 3446 bij Gasselterboerveenschemond. Foto: Jan Herman Hendriks.

Het emplacement van Stadskanaal waar behalve de twee Buffels ook ex NS-loc 2454 in beeld kan worden gevangen. Foto: Erik van Lunteren.

Zicht vanaf het eerste perron op ex NS-dieselloc 2454 en DM’90 3427 en 3446. Foto: Joris Jan Hoogduin.

Overzichtsfoto vanuit het seinhuis van Stadskanaal met van links naar rechts DM’90 3446 en 3427 en dieselloc 2454, geflankeerd door goederenwagens van de STAR. Foto: Kees van de Meene.

Machinist Michiel Dermois poseert in Stadskanaal tussen de twee Buffelstellen 3446 en 3427. Foto: Robert Stremming.

In Nieuw-Buinen wordt een schijnpassage gehouden, bedoeld om deelnemers de gelegenheid te geven om de stellen in beweging te filmen. Een foto maken kan hier natuurlijk ook. Foto: Jan Herman Hendriks.

Een stapel betonplaten dient in Nieuw-Buinen voor enkele deelnemers als uitzichtpunt tijdens de passage van de 3427 en 3446. Foto: Paul Nienhuis.

Verder gaat het vandaag niet, de excursietrein staan aan het perron in Musselkanaal. Foto: Jan Herman Hendriks.

Een groepsfoto vanuit de lucht is weer eens wat anders. De 196 deelnemers staan hier tijdens de laatste fotostop in Musselkanaal voor DM’90 3427. Foto: Dennis te Dorsthorst.

Niet de Buffel, maar de eerste perronwand is voorzien van graffiti terwijl het laatste avondlicht over Meppel valt. Foto: Joris Jan Hoogduin.

De zon is al onder als de excursie in Zwolle eindigt. DM’90 3427 en 3446 staan hier aan het perron voordat zij worden weggereden naar het opstelterrein. Foto: Vincent van Dijk