Hoofdbestuur

Beste NVBS-leden,

Het Hoofdbestuur vanaf 7 april 2018 op 21 april 2018 in Amersfoort.

We staan netjes elke maand op de tweede pagina van Op de Rails in het colofon genoemd. We laten regelmatig ons gezicht zien bij afdelingsbijeenkomsten, in NVBS Centraal, bij SNE-reizen en andere spoorse activiteiten in alle delen van de wereld. Maar wie zijn nu eigenlijk de mensen in het hoofdbestuur? Hieronder vind je een korte beschrijving

Gerrit Nieuwenhuis

In 1966 had ik wat ondersteuning nodig voor de wiskunde op de middelbare school. Een student in Heemstede heeft mij daarbij met succes geholpen en mij meteen per 1 januari 1967 lid laten worden van de NVBS. Dat betekent dat ik in 2017 mijn 50-jarig NVBS-jubileum heb gevierd.
Mijn interesse ligt voor een groot deel bij het goederenvervoer, waar ik ook vele jaren bij NS (later Railion en nu DB Schenker Rail) heb mogen werken. Sinds 2009 ben ik als docent logistiek werkzaam bij de Hogeschool Rotterdam.
Binnen de NVBS heb ik van 1983 tot 2011 als medewerker activiteiten verricht voor de winkel; eerst in Leiden, later Voorschoten en Amersfoort. Ook kom ik voor lezingen bij verschillende afdelingen.
In de loop der jaren heb ik ook een aantal boeken op spoorgebied geschreven.

Lees meer

Frits van Buren

Ik ben in 1948 in Velp (Gld.) geboren. Al heel jong is mijn belangstelling voor de spoorwegen gewekt: bij de elektrificatie van de IJssellijn in 1953. In Utrecht heb ik scheikunde gestudeerd en ben daar ook gepromoveerd. Daarna heb ik bijna 35 jaar tot mijn pensionering op 1 december 2013 gewerkt bij Dow Chemical in Terneuzen. Hoewel ik al vanaf 1966 lid ben van de NVBS heb ik nu voldoende tijd om mij actief voor de vereniging te kunnen inzetten en mede daarom heb ik mij kandidaat gesteld voor het Hoofdbestuur. Naast spoor- en tramwegen heb ik nog een groot aantal andere liefhebberijen waaronder de ook zeer actief beoefende fotografie

Lees meer

Ronald Schuitemaker

Begin jaren vijftig is mijn vader lid geworden van de NVBS. Met hem ging ik al (stoom-)treinen kijken op station Amersfoort. Toen wij in 1970 in Boekelo gingen wonen kwam daar net de MBS op stoom. Jarenlang ben ik daar conducteur geweest. En ook in die tijd werd ik lid van de NVBS. Vele excursies heb ik toen meegemaakt naar nu veelal verdwenen spoorlijnen.
In de tussentijd ben ik gaan werken bij het streek- en stadsvervoer. Het maken van dienstregelingen en roosters was mijn specialiteit. Alles gebeurde toen nog met papier en gum en de dienstregelingen werden met Oost-Indische inkt opgezet.
Toen de eerste computers kwamen ben ik mijn werk gaan automatiseren en zodoende in de automatiseringsbranche terecht gekomen. Na vijf jaar ICT-manager bij 9292 ben ik het wat rustiger aan gaan doen en heb me bezig gehouden met het testen van websites en apps. Dit hoofdstuk heb ik ook afgesloten en nu kan ik me gaan inzetten voor het penningmeesterschap van de NVBS, van waar uit ik nauw betrokken ben bij de modernisering van het NVBS-applicatielandschap en -website.

Lees meer

Henk de Bruijne

Als zoon van een echte spoorman kwam ik al vroeg in aanraking met trein en tram. Ik ben vlakbij het toenmalige eindpunt van Lijn 5 op de Schieweg in Rotterdam opgegroeid, waar toen de prachtige okerkleurige vierassers dienst deden (mijn geboortejaar is 1960). Vanwege het vrije reizen ging ik al op jonge leeftijd per trein naar Spanje en Italie en naar de Engelse zuidkust. De enorme stations in Parijs en Londen en het overstappen – per metro van het ene naar het andere station – maakten een grote indruk op mij. Het slapen in een couchette was natuurlijk helemaal een avontuur.

Na een studie economie in Rotterdam kwam in het bankwezen terecht. Inmiddels ben ik vooral actief als bestuurder in de pensioenfondswereld. In mijn carriere heb ik 12 jaar in het buitenland gewoond en had ik het geluk om te wonen in steden met een bijzonder uitgebreid en gevarieerd lokaal railvervoer: Milaan, Praag, Seoul en Athene. In eerstgenoemde stad ging ik in Peter-Witt-trams naar kantoor.

In Seoul leerde ik een Engelsman kennen die betrokken was bij de bouw van de AREX tussen de twee vliegvelden Incheon en Gimpo. Mijn sluimerende interesse voor railvervoer werd direct aangewakkerd door de vele gesprekken en samen met hem heb ik het laatste deel van de Transsiberie-lijn “gedaan” (Chabarovsk – Vladivostok).

Spoedig na terugkeer in Nederland in 2009 ben ik vanzelfsprekend lid geworden van de NVBS. Mijn interesse ligt vooral op het gebied van internationale treinreizen en grootstedelijke tram / lightrail netwerken. Graag trek ik erop uit om zelf systemen te bezoeken en te ervaren. Daarnaast lees ik boeken en tijdschriften en bezoek ik websites over railvervoer. Het is altijd een uitdaging om bij een bezoek aan de NVBS-winkel te Amersfoort met een lege tas het pand te verlaten.

Lees meer

Gerrit Reuvekamp

In het oosten van ons land zullen er zeker NVBS-leden zijn die mij kennen. Ook voor de regelmatige bezoekers van onze onvolprezen winkel zal ik geen complete onbekende zijn. Voor alle andere NVBS’ers wil ik me hier graag even voorstellen
De naam is Gerrit Reuvekamp. De leeftijd is 67 jaar. Ik woon in Gaanderen in de Gelderse Achterhoek.
Sinds 2014 mag ik genieten van mijn pensioen en kan ik me wijden aan mijn hobby’s: lezen, fietsen, geschiedenis en natuurlijk het spoor. Dan blijft er ook nog voldoende tijd over voor wat vrijwilligerswerk in een verpleeghuis en ten behoeve van het vervoer van bewoners van zorgappartementen. Daarvoor heb ik 41 jaar in het basisonderwijs gewerkt; 37 jaar voor de klas en de laatste vier jaar als arbo-coördinator voor de 22 scholen van mijn werkgever.
Ik ben sinds juli 1969 lid van de NVBS. De eerste jaren was ik voornamelijk Op de Rails-lezer, maar de laatste tien jaar heb ik me wat meer “in de vereniging begeven”. Ik nam deel aan excursies en bezocht regelmatig een afdelingsbijeenkomst van de afdeling Oost in Arnhem. Dat resulteerde erin dat ik na enige tijd de voorzittersfunctie op me heb genomen. Inmiddels is deze functie al weer een tijdje overgenomen door Wim Elbers.
Ook ben ik medewerker in de winkel geworden. Daar kunt u me nog steeds van tijd tot tijd achter de kassa aantreffen.
Deze werkzaamheden bleven blijkbaar niet onopgemerkt en gaven het hoofdbestuur van onze vereniging aanleiding mij te vragen in het hoofdbestuur plaats te nemen. De bedoeling is dat ik me daar voornamelijk zal gaan bezighouden met de afdelingen binnen de NVBS en alles wat daar maar enigszins mee samenhangt.
Ik heb goed over dit verzoek nagedacht en het besluit genomen er gehoor aan te geven. Ik beschik ook wel over enige ervaring in de bestuurlijke sector, met name in de sport. Ook heb ik enkele jaren deel uitgemaakt van de gemeenteraad van de (inmiddels verdwenen) gemeente Hummelo en Keppel.
De tijd zal ons leren of dat genoeg is om binnen het NVBS-bestuur goed te functioneren.
Ik zal na een jaar wel kritisch naar mezelf kijken en evalueren of ik door moet gaan of niet. Ik hoop ook dat andere NVBS’ers kritisch meekijken en hun oordeel kenbaar maken.
Ik hoop op een prettige samenwerking in het hoofdbestuur en met heel veel actieve leden in de afdelingen door het hele land.

Lees meer