Werkplaats SHM wordt uitgebreid en gemoderniseerd

15 juni 2019

Herbestemming werkplaats Hoorn geeft stoomlocomotieven een toekomst

Het monumentale werkplaatsgebouw uit 1929 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gerestaureerd, uitgebreid en klaargestoomd voor de toekomst. Er wordt ruimte gemaakt om de restauraties van historische treinen en trams beter te kunnen uitvoeren, ambachten beter te kunnen behouden en de collectie beter te kunnen presenteren. Het gedeelte van het gebouw waar nu de historische stoomlocomotieven worden opgestookt wordt zodanig ingericht, dat het opwarmen op een duurzame manier kan gaan plaatsvinden.

Het herbestemmen van het werkplaatsgebouw is een belangrijke stap om te komen tot een thematisch museumpark over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het grootste rijdende museum in ons land. Het project moet leiden tot een jaarlijkse groei van 30.000 bezoekers.

De gemeente Hoorn heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie en het gebouw en voor verduurzaming vanuit het budget ‘Puur Hoorn’. De provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds kenden een bijdrage toe van 470.000 euro in het kader van ‘Herbestemming, Restauratie en Verduurzaming Monumenten Noord-Holland’. Het project komt verder tot stand dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij, het Bouwfonds Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, het Coöperatief Dividend Fonds van de Rabobank en een legaat aan de Museumstoomtram.

Het restauratie- en herbestemmingsproject ging officieel van start op 14 juni 2019. De aftrap werd verricht door gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn.

Hoorn, 14 juni 2019. Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland, SHM-directeur René van den Broeke, en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn. Zij houden het bord vast dat straks, maar dan in groot formaat, zal prijken op de vernieuwde werkplaats van de SHM. Foto: Nico Spilt.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke in NVBS Actueel, februari 2018.