Uitslag stoomquiz

10 februari 2024

Op zaterdag 3 februari 2023 vond voor de tweede maal een stoomquiz plaats (de vorige was op 8 februari 2020). Initiatiefnemer Ton Pruissen had deze keer stoomspecialist Hans van Poll ingeschakeld om veertig pittige quizvragen te bedenken. Die varieerden van “een beetje NVBS-er weet dit wel” (hoe heet zo’n omgekeerde stoomlocomotief met cabine aan de voorkant) tot “welke sterveling weet dit nou” (hoe heet dat verticale stangetje in het drijfwerk van een stoomlocomotief).

Zo’n vijftien deelnemers bogen zich in NVBS Centraal over deze lastige maar leerzame vragen. De traditie schrijft voor dat de rol van quizmaster wordt vervuld door  John Krijgsman. Aan het begin stelde hij de deelnemers gerust: in tegenstelling tot bij de gewone NVBS-quiz hoeft de winnaar niet de volgende stoomquiz te organiseren. Wie de winnaars zijn lees je onder de foto:

Van links naar rechts: quizsamenstellers Hans van Poll en Ton Pruissen, Sjef Janssen (winnaar), Marco Moerland (tweede plaats), quizmaster John Krijgsman, en Marc Schmitz (derde plaats). Niet op de foto staat Keimpe van Keimpema (poedelprijs). Foto: Ronald Boers.