Stoom op de Veluwse Koningslijn

3 juni 2019

Koninklijk reizen per oude stoomtrein

Het stoomt op beide Pinksterdagen weer op de Veluwe! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM rijdt met haar nostalgische stoomtrein op 9 en 10 juni 2019 tussen Apeldoorn en Eerbeek. Een machtige stoomlocomotief krijgt om 10:45u het vertreksein in het sfeervolle stationnetje van Beekbergen, om de reizigers vanuit Apeldoorn op te gaan halen. Van daaruit vertrekt om 11:45u de puffende stoomlocomotief met een sliert van ouderwetse rijtuigjes via Beekbergen en Loenen naar Eerbeek en weer terug.

Een koninklijke reis

De stoomtrein neemt de reizigers mee over een prachtig deel van de historische Koningslijn. De grote voorvechter van deze spoorweg was Koning Willem III, die zijn eigen station bezat bij zijn paleis ’t Loo. De lijn werd al in 1887 geopend en sinds 1975 rijdt de VSM met stoomtreinen door het afwisselende Veluwse landschap.

Zo ook de komende Pinksterdagen. De akkers langs de oude spoorweg komen weer tot leven en de Veluwse bossen zijn frisgroen. Onderweg klinkt regelmatig de stoomfluit en de in stijl geklede conducteur komt onderweg de ouderwetse kaartjes knippen. Ook stopt de trein meerdere malen bij een overweg, zodat de chef van de trein het wegverkeer met een rode vlag kan waarschuwen. Beleef zelf ook deze koninklijke reis over de Veluwe.

Speciaal op deze Pinksterdagen reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee, als ze koninklijk verkleed zijn als prins of prinses.

Bezoek aan het stoomdepot

Een leuke en leerzame onderbreking op de terugweg is de tussenstop in het VSM-Stoomdepot in Beekbergen. Men ervaart daar van dichtbij, hoe het er aan toe ging in de tijd van de stoomlocomotieven. Ontdek naast de grote collectie locomotieven ook de grote draaischijf, een rijdende kolenkraan, de waterkolommen, seinpalen en een handbediende overwegen. In het stoomdepot treft de bezoeker enkele bijzondere en unieke railvoertuigen aan. Een beleving voor jong én oud.

Nieuw terras

Natuurlijk rijdt er ook een restauratierijtuig mee in de stoomtrein. Het bedienend VSM-personeel voorziet de treinreizigers daar graag van een natje en een droogje. Daarnaast is op beide Pinksterdagen de stationsrestauratie in Beekbergen open met een vernieuwd terras. Van daar hebben de bezoekers zicht op de bedrijvigheden in het Stoomdepot. De dienstregeling voor beide Pinksterdagen staat op www.stoomtrein.org