Zaterdag 5 oktober 2019: presentatie “Railatlas van Rotterdam”

1 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober 2019 om 13.30 uur wordt in het trammuseum Rotterdam een uniek boekwerk gepresenteerd: Railatlas van Rotterdam, 140 jaar tramrails in de Maasstad.

Over de geschiedenis van tramvoertuigen en tramlijnen is heel veel vastgelegd in foto’s en boeken. Maar de geschiedenis van de traminfrastructuur kreeg tot nu toe nauwelijks aandacht. Rotterdammer Ton van Eijsden speurde jarenlang in de archieven om een overzicht samen te stellen van alle tramsporen die sinds 1879, het jaar dat de eerste paardentram in Rotterdam ging rijden, in de Rotterdamse straten hebben gelegen. Het verloren gaan van veel tekeningen van Gemeentewerken bij het bombardement in 1940 bemoeilijkte het terugvinden van oude situaties. Toch is het gelukt een vrijwel compleet overzicht te maken van alle Rotterdamse rails en wissels waarover in de afgelopen 140 jaar miljarden trampassagiers hun bestemming hebben bereikt. De vele overzichtskaarten en detailtekeningen maken duidelijk hoe de groei van de stad en van het tramnet elkaar over en weer beïnvloed hebben.

De auteur Ton van Eijsden is op 5 oktober van 13.30 tot 14.30 uur aanwezig in het trammuseum om vragen te beantwoorden en zijn boek te signeren. De Railatlas Rotterdam (352 pagina’s A4) is voor € 39,90 te koop in de winkel in het trammuseum.

De Railatlas is deel 53 in de boekenreeks van de NVBS. Het boek is uiteraard ook te koop in de winkel en de webshop van de NVBS. Lees meer in NVBS Actueel van september 2019.