NVBS Actueel – november 2019

22 november 2019

Op 22 november 2019 verscheen het novembernummer van NVBS Actueel.

Sjoerd Bekhof en zijn reisgenoot kwamen in Zweden een geheimzinnig stations­gebouw tegen. Nader onderzoek leidde tot een artikel over de geschiedenis van Särnabanan. Frits van Buren dook in de geschiedenis van de Chemins de fer du Jura (CJ). Vier maatschappijen liggen ten grondslag aan dit meterspoorbedrijf aan de Zwitserse kant van de Jura.

Paul van Baarle schreef al eens over de smalspoorlijnen in Oekraïne, maar ze hebben daar ook breedspoor. Dat is te zien op zijn foto’s op en rond het station van Lviv. Wat dichter bij huis bleef de Stichting NVBS-Excursies (SNE) met haar speurtocht naar verdwenen tramlijnen in de Kop van Noord-Holland. Rob Zoomer doet hiervan verslag.

Ciril van Hattum neemt met enige weemoed afscheid van een fenomeen dat zeventig jaar heeft bestaan: de fotorondzendingen van de NVBS. Ooit was dat een belangrijke manier waarop je je blik kon verruimen. In Op de Rails stonden ook wel foto’s maar niet zo veel, en van internet met zijn overvloed aan beelden had nog nooit iemand gehoord. Het aantal deelnemers aan de fotorondzendingen is inmiddels te gering geworden om er nog mee door te gaan.

In dit nummer vind je verder zoals gebruikelijk tips over leuke activiteiten en over interessante boeken en andere zaken die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet. Voor de reislustigen is er informatie over de Winterreis 2020 – tien dagen mét sneeuw­garantie van de SNE.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op vrijdag 27 december 2019. Artikelen ontvangen we graag uiterlijk een week van tevoren. Korte berichten kunnen op het laatste moment nog mee.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.