Met het stalen ros langs de IJzeren Rijn

17 juni 2023

Al bijna dertig jaar ligt de spoorlijn tussen Roermond en het Duitse Dalheim er verlaten bij. Opbreken is niet toegestaan vanwege het doorgangsverdrag met België uit 1873 dat Nederland verplicht tot het faciliteren van Belgisch-Duits goederenverkeer, maar een hernieuwde ingebruikname lijkt verder weg dan ooit door weerstand onder de bevolking en vanwege de doorsnijding van het Nationaal Park De Meinweg. Intussen is de lijn een interessante bestemming voor liefhebbers van historische spoorlijnen. In 2015 hebben we met een touringcar de IJzeren Rijn al eens bezocht, maar wil je echt alle interessante plekjes zien dan zul je moeten lopen of fietsen.

Dat laatste gaat op zaterdag 5 augustus 2023 gebeuren als de NVBS-afdeling Zuid-Limburg en de SNE een fietstocht organiseren van Roermond naar Dalheim en terug. Historicus Coen Thevissen uit Herkenbosch zal onderweg de fijne plekjes laten zien en met zijn toelichting de historie van de lijn tot leven brengen. De excursie start om 9.30 uur bij station Roermond en eindigt hier omstreeks 17.30 uur. Het is ook mogelijk voor hen die hun eigen fiets meenemen om in Herkenbosch te starten om 10.45 uur.

De inschrijving voor deze excursie is geopend. Geïnteresseerd? Klik dan hier voor meer informatie, schrijf je in en kom alles te weten van de IJzeren Rijn.