Geslaagde stoomquiz

11 februari 2020

Willy Gutlich (met poedelprijs), Jan de Bruin, Ton Pruissen, Gerard de Graaf, Marco Moerland (2e prijs) en Gerrit van Straaten (1e prijs). Foto: Nico Spilt.

Op zaterdagmiddag 8 februari 2020 werden zo’n 35 deelnemers geconfronteerd met vragen over allerlei aspecten van de stoomlocomotief. De quiz was georganiseerd door Ton Pruissen, Gerard de Graaf en Jan de Bruin. Ton trad op als presentator, terwijl Gerard en Jan de jury vormden die bij discussies een bindende uitspraak deed.

Net als bij een stoomlocomotief kwam de quiz langzaam op gang. De organisa­toren hadden duidelijk niet gerekend op een hoge opkomst, vandaar dat er op het laatste moment nog vragenformulieren moesten worden bijgemaakt. Maar toen kon de eerste stoomquiz uit de geschiedenis van de NVBS van start gaan.

De vragen varieerden van ‘met wat algemene ontwikkeling wel te doen’ (aan welke locomotief denk je bij het nummer Stairway to Heaven), via ‘dat moet je ook maar toevallig eens ergens gelezen hebben’ (welke uitvinding mocht op de Wereldtentoonstelling van 1958 niet worden getoond) tot ‘dat weet toch niemand’ (hoe heet het bochtje aan het uiteinde van een over­verhitter­element).

De quiz bestond uit dertig vragen waarmee in totaal 143 punten waren te ver­dienen. De hoogste scores werden behaald door Marco Moerland (104) en Gerrit van Straaten (105), die hiermee de tweede en eerste prijs wonnen: bonnen te besteden in de NVBS-winkel. Marco beheert bij de SNR de collectie tram­kaartjes en Gerrit is beheerder van de collectie trein­kaartjes. Wie veel over stoom­locomotieven te weten wil komen, doet er kennelijk goed aan om vervoerbewijzen te gaan verzamelen.

De poedelprijs was voor Willy Gutlich (8 punten). Die kreeg het fraaie door Ton Pruissen samengestelde boek ‘De bouw van Mallet-locomotieven voor Java bij Hanomag’ (in de bibliotheek Ci-430.233).

Of deze zeer geslaagde quiz een vervolg krijgt is nog niet bekend.