De Arend vliegt uit

15 september 2021

Replica van eerste trein in Nederland voor groot onderhoud naar Hoorn

In 1938 liet NS, ter ere van het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland, een replica bouwen van de eerste stoomlocomotief die in Nederland gereden heeft. De Arend is sindsdien een van de topstukken van het Spoorwegmuseum in Utrecht. De stoomlocomotief is rijvaardig en rijdt in de zomermaanden maandelijks ritjes over het museumterrein.

De echte Arend, gebouwd in Engeland, reed op 20 september 1839 de eerste officiële treinrit van Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. In 1857 werd deze loc gesloopt. Voor het 100-jarig bestaan van de spoor­wegen in Nederland liet NS in de Centrale Werkplaats Zwolle een replica bouwen. In de zomer van 1939 reed deze replica rondjes over het tentoonstellingsterrein dat voor de viering van het eeuwfeest van de spoor­wegen op het Frederiksplein in Amsterdam was ingericht. Voor tien cent konden mensen een ritje van twee rondes meerijden.

De replica van De Arend rijdt tot de dag van vandaag nog ritjes over het museumterrein van het Spoorweg­museum. Om dit te kunnen blijven doen is groot onderhoud van de ketel nodig, in combinatie met het wettelijk verplichte ‘nagelgat-onderzoek’ dat iedere 80 jaar moet worden uitgevoerd. Dat houdt in dat de klinknagels van de ketel worden verwijderd en onderzocht en nieuwe worden teruggeplaatst. Voor dit onderzoek moeten de vlampijpen worden verwijderd. Dit specialistisch werk wordt uitgevoerd door de experts van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in de werkplaats van het rijdende museum in Hoorn.

De locomotief gaat op maandag 20 september 2021 voor groot onderhoud naar de werkplaats van Museum­stoomtram Hoorn-Medemblik. De locomotief wordt daarvoor op een vrachtwagen getakeld en over de weg naar Hoorn vervoerd. Het museum verwacht De Arend in april 2022 weer terug.

(Bron: persbericht Spoorwegmuseum)