Aangeboden: Indonesische modelbaan Tatar Sunda

21 juli 2023

Laatste nieuws: de modelbaan gaat verhuizen naar het Modelspoormuseum in Sneek. Het bericht hieronder is dus niet meer van toepassing.

De modelbaan Tatar Sunda is geïnspireerd op de Preangerspoorlijn tussen Batavia en Bandoeng, een meesterproef van Nederlandse ingenieurskunst. Het landschap maakte vele bruggen en tunnels nodig, er waren stevige hoogteverschillen te over­winnen.

De modelbaan is een aantal jaren geleden in Indonesië gebouwd door een team rond Indra Setia. Na voltooiing is de baan overgebracht naar Nederland voor de Modeltrein Expo On traXS en op enkele plaatsen tentoongesteld geweest. Daarna is de baan tijdelijk ondergebracht in NVBS Centraal.

Wegens ruimtegebrek moet deze daar nu plaats maken. De baan is zonder kosten beschikbaar voor belang­stellenden; wel zijn de transportkosten voor eigen rekening. Onze voorkeur gaat uit naar een organisatie die de baan tentoonstelt, maar ook een particulier is welkom.

De baan is uitgevoerd in spoor N (schaal 1:160). De afmetingen zijn bxlxh 204x104x175 cm. Voor transport kan de bovenlijst worden verzet; de hoogte is dan 130 cm. De baan staat op zwenkwieltjes en is dus makkelijk verrijdbaar. NVBS Centraal (Stationsplein 47, Amersfoort) is voor transport goed bereikbaar.

Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met René Jongerius: penningmeester@nvbs.com.