Op de Rails – 2019 – nr. 3 (maart)

Meer dan vijftig jaar particuliere railmusea

door Wim Saher

Tijdens de eerste honderd jaar van het spoorvervoer in Nederland was er niet veel aandacht voor het museaal bewaren van objecten en materieel. In het begin van de vorige eeuw kwam dit langzamerhand op gang, waarna in de tweede helft van de vorige eeuw ook particuliere railmusea ontstonden. Verschillende van deze railmusea vierden de afgelopen tijd hun vijftigjarig bestaan. Hoe werd er in de begintijd tegen het behoud van materieel aangekeken, hoe zijn de diverse organisaties ontstaan, hoe verliep hun ontwikkeling en hebben de oprichters hun doel bereikt?

Ruim vijftig jaar na hun eerste museale ritten waren de locomotieven 18 en 30, inmiddels eigendom van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, weer samen onderweg tijdens het Bello Festival op 8 juli 2018.
Foto: Tim Goorman.

Een portret van Dillingen

door Rudi Liebrand

Elke goederentreinliefhebber kent waarschijnlijk wel de ertstreinen die vijf à zes keer per werkdag over de Betuweroute richting Duitsland rollen en terug. Twee locomotieven Baureihe 189 van DB Cargo met achtendertig ertswagens. Per trein ruim vijfduizend ton ijzererts op weg naar Dillingen. Maar wat is er in Dillingen?

Met DBC 189 047-4 en een zustermachine op kop rijdt de lege ertstrein Dillingen – Maasvlakte op de Betuweroute ter hoogte van Valburg; 22 april 2017. Foto: Rudi Liebrand.

Biografie van een Kikker: NS-stoomlocomotief 8107

door Paul Henken

De Stichting Museum Buurtspoorweg beschikt over de enige bewaard gebleven vooroorlogse NS-stoomlocomotief voor de rangeerdienst. Bovendien verkeert deze machine in dienstvaardige toestand. Na een jarenlange inzet als SS 657 is zij nu weer als NS 8107 te aanschouwen tussen Haaksbergen en Boekelo, reden genoeg om de levensloop van deze tweeasser onder de loep te nemen.

Locomotief 8107 bij de MBS ter hoogte van de Geukelerdijk en de N18; 19 mei 2018.
Foto: Geert de Weger.

De bovenleiding verdwijnt verder

door Ciril van Hattum

Sinds de rijtuigen van het nieuwe trambedrijf van Bordeaux in 2003 als eerste deels zonder bovenleiding gingen rijden, is er veel gebeurd op dit gebied. Als vervolg op het artikel in OdR 2016-1 kijken we hoe de ontwikkelingen sindsdien zijn verlopen en hoe de actuele situatie is.

Luxtram 101 in Luxemburg, een tram van het type Urbos 3 van fabrikant CAF, maakt gebruik van ACR op trajecten waar de bovenleiding ontbreekt; 14 augustus 2018. Foto: Ciril van Hattum.