Op de Rails – 2019 – nr. 1 (januari)

Bosbouwstoom in Amerika

door Rutger Ruempol

In de tweede helft van de negentiende eeuw was er in Amerika een sterk groeiende vraag naar hout voor onder meer de woningbouw. Gekapte bomen moesten in zagerijen worden verwerkt. Om die stammen daar te krijgen, werden naast lieren en glijbanen diverse vervoermiddelen ontwikkeld.

Locomotief 10 van de Yosemite Mountain Sugar Pine Railroad met duidelijk zichtbaar aandrijfsysteem. Rijdt in Californië in het Yosemite-Park. Foto: Verzameling Remmo Statius Muller.

Oslo: veelzijdig railvervoer

door Gerrit Nieuwenhuis

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, ligt in het uiterste zuiden van dit langgerekte land. Dankzij de honderd kilometer lange Oslofjord is er een directe vaarverbinding met open zee. In het centrum van de stad zijn dan ook havenactiviteiten te zien. Regelmatig komen hier indrukwekkende cruiseschepen aan, die bij het slot Åkershus aanleggen. De naam Oslo wordt sinds 1925 gebruikt. Voordien heette de stad Christiania, later Kristiania.

In Drammen staat links treinstel BM 71 001 naar de luchthaven en rechts Flirt BM75 114
naar Eidsvoll op 11 juli 2017. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

Een smalspoorlijntje in Leerdam

door Gerard De Graaf

Vele jaren geleden verwierf ik een ansicht van de Spoorstraat in Leerdam, gemaakt rond 1900. We zien huizen, een brug met stevige leuningen, een geplaveide straat en rechts een smalspoorlijn. Aan wie behoorde die lijn en welk doel diende ze? Het waren open vragen waarop ik lang geen antwoord had. Zoeken in de digitale krantendatabase Delpher van de
Koninklijke Bibliotheek met de steekwoorden ‘smalspoorlijn’, ‘Leerdam’ en tal van varianten daarop, leverden niets op en ook Google bracht me niet verder. Dat kantelde door een advertentie op Marktplaats.

Beladen met hout van wagens op de losweg in Leerdam, ca 1905.
Prentbriefkaart, collectie SNR.