Op de Rails – 2024 – nr. 1 (januari)

Goederenvervoer Nederland

door Emiel de Block

Het Nederlandse railgoederenvervoer blijft afhankelijk van de overslag in de grootste zeehavens rond Amsterdam, Rotterdam, Vlissingen en industriecomplexen. De mondiale vervoersbehoefte is door
verschillende oorzaken dalend en vooral grilliger geworden, wat ook zijn weerslag heeft op het transport van goederen per spoor. Een overzicht van de ontwikkelingen in de markt en bij de verschillende railvervoerders.

Na bijna drie jaar stopte eind 2022 de shuttle in opdracht van Samskip tussen de TMA-terminal in Amsterdam Houtrakpolder en de Samskip-terminal in Duisburg bij gebrek aan lading. Het zou in het voorjaar van 2023 weer op gang komen, maar dat is niet gebeurd. Tot november 2022 reed DB Cargo de trein. Opname van deze trein met de 189 086 aan kop bij Nieuwer ter Aa, tussen Abcoude en Breukelen; 29-06-2022.

Foto: Emiel de Block.

Concessies, merknamen en OLR’s

door Thijs Houdijk

In 2021 kwam er een eind aan het sinds 1996 bestaande Britse franchise-systeem. Desondanks wordt het  reizigersvervoer nog steeds onder een groot aantal namen uitgevoerd. Vele namen zijn deels het gevolg van het feit dat vervoerbedrijven doorgaans voor elke concessie aparte dochterondernemingen oprichten, met een naam die bij het bediende gebied past.

Super Voyager treinstel 221135 van CrossCountry rijdt door Cheltenham Spa, onderweg richting Birmingham New Street en verder naar Nottingham; 25 april 2018.

Foto: Thijs Houdijk.

Een RER voor de provinciesteden

door Paul van den Boorn

Het Franse parlement nam op 18 december 2023 een wet aan voor het opzetten van netwerken van voorstadstreinen in de grote stedelijke gebieden.

Omneo-treinstel Z55679/80 van de TER van de regio Auvergne-Rhône-Alpes (Aura) rijdt in noordelijke richting tussen de stations Lyon Perrache en Lyon Part-Dieu. Dit traject zal een centrale as zijn in een toekomstig SERM-netwerk rond Lyon; 16-12-2022. 

Foto: Gwenaël Piérart.

ProRail en archeologie

door Jerry Huisman & Suzanne van der A

Het uitvoeren van archeologisch onderzoek bij bouwwerkzaamheden is inmiddels al geruime tijd verplicht in ons land. Zo ook voor ProRail.

Het hutje van Hilversum dat tot enige jaren terug langs de spoorbaan tussen Baarn en Hilversum stond; 26-03-2019.

Foto: Jerry Huisman.

Open access groot succes

door Paul van den Boorn

Delen van het Spaanse hogesnelheidsnet zijn sinds drie jaar toegankelijk voor andere vervoerders dan Renfe. Het aantal reizigers stijgt spectaculair.

De drie concurrenten op het Spaanse hogesnelheidsnet, Renfe, Ouigo en Iryo, gebroederlijk naast elkaar in het Madrileense station Chamartín-Clara Campoamor; 12-09-2022.

Foto: Adif.

Dieselen in de jaren zeventig

door Tim Goorman

In de zomervakantie kwam er een uitnodiging langs: op zaterdag 4 november organiseert de Miljoenenlijn een fotorit met enkele geel/grijze diesellocomotieven en een lange goederentrein. Ondanks een dubbelgeboekte agenda was de interesse meteen gewekt!

De 2225 van de Stichting Museum Materieel Railion staat tijdens de zonsopkomst met de eerste fotogoederentrein naast Post II in Simpelveld; 04-11-202.

Foto: Tim Goorman.

Tien Turkse tramsteden

door Maurits van den Toorn

De tramgeschiedenis van Turkije is niet erg indrukwekkend. De huidige snelle groei van het aantal trambedrijven is dat wel, terwijl het einde nog niet in zicht lijkt. Een overzicht, met ook kort aandacht voor de metro.

Twee Citadissen op lijn T1 in Istanbul, met rechts een stel A32-trams van Bombardier; Turgut Özal Millet Caddesi; 06-09-2023.

Foto: Maurits van den Toorn.

De tram als reclamedrager

door Tim Boric en Marco Moerland

Trams in reclameverpakking: ze boeien de een en ergeren de ander. De liefde van adverteerders voor de tram bloeide al op in de paardentramtijd en ging nooit meer over. Geen wonder, de tram is een effectief reclamemedium: een rijdend uithangbord met een groot publiek.

Op het Hofplein in Rotterdam maakt Citadis 2107 reclame voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars; 18-07-2015.

Foto: Jan-Willem Koene.