Op de Rails – 2023 – nr. 9 (september)

Ausbaustrecke Emmerich – Oberhausen

door Paul van den Boorn

De uitbouw van de spoorlijn Emmerich – Oberhausen waarover Duitsland in 1992 afspraken met Nederland maakte, had vele jaren weinig prioriteit. De projecten van de Duitse eenheid slokten lange tijd vrijwel alle aandacht en geld op. Maar dertig jaar later, vijftien jaar nadat de Betuweroute gereedkwam, komt de verbouwing van het belangrijkste Duitse grensbaanvak met Nederland  toch op stoom. Een periode met grote hinder voor het treinverkeer ligt in het verschiet.

Rail Force One locomotief 193 623 ‘Sharky’ met Nacco gasketelwagens bij Mehrhoog onderweg richting Krefeld-Linn; 23 maart 2020.

Foto: Rob Dammers.

Sneller naar Berlijn

door Gerrit Nieuwenhuis

Op 9 november 1989 viel in Berlijn de Muur, die sinds 1961 West- en Oost-Duitsland scheidde. Na de Wende werd de stad weer een eenheid. Als hoofdstad van een verenigd Duitsland groeide Berlijn uit tot een belangrijk zaken- en toeristisch centrum en daarmee tot een belangrijk reisdoel. Voor de spoorwegen een mooie kans om het vervoer tussen Amsterdam en Berlijn sterk te ontwikkelen.

NS-locomotief 193 262 van het type Vectron met de intercity naar Berlijn in Zenderen op 28 februari 2023.

Foto: Evert Heusinkveld.

De aanleg van een voorstadshalte: Een halve eeuw Sneek Noord

door Wim Hoekema

Op 3 juni 2023 was het een halve eeuw geleden dat Sneek als eerste gemeente in Friesland een moderne voorstadshalte kreeg. De opening van de halte Sneek Noord gaf een nieuwe impuls aan een spoorlijn waarvan het voortbestaan enkele jaren eerder nog aan een zijden draadje hing.

Wink-treinstel 611 ‘Hangende keukens’ vertrekt richting Leeuwarden. Sneek Noord; 25 juni 2023.

Foto: Rudi Liebrand.

Rondreis Tsjechoslowakije in 1977

door Maurits van Witsen

Na mijn te korte eerste bezoeken aan Praag en Brno in 1972 was het duidelijk dat hier een vervolgreis aan moest worden gekoppeld. Dat duurde echter nog tot 1977, maar toen werden ook alle tramsteden bezocht, behalve Most en het reeds voldoende verkende Košice.

Bratislava, de Česk Armady is gevuld met veel trams dankzij een stroomstoring; 5 augustus 1977.

Foto: Maurits van Witsen.

De tram in Magdeburg

door Maurits van den Toorn

Voor Magdeburg geldt min of meer hetzelfde als voor Braunschweig: het is een stad zonder grote attracties die veelal slechts op doorreis wordt bezocht. Het tramnet is de afgelopen jaren flink gemoderniseerd en uitgebreid en is afwisselender dan het bij een kort bezoek aan alleen het centrum van de stad lijkt.

De Hasselbachplatz en omgeving ten zuiden van het stadscentrum hebben de oorlogsverwoestingen
overleefd. De afgelopen jaren zijn veel huizen hier fraai gerestaureerd. De hoofdmoot van het
materieelpark bestaat tegenwoordig uit deze lagevloertrams van LHB; 24 maart 2023.

FotoMaurits van den Toorn.