Op de Rails – 2023 – nr. 7 (juli)

Spoorwegen in en om Amsterdam:

Amsterdam Centraal (vervolg)

door J.M. ten Broek

Terwijl ten westen van Amsterdam CS en op het station zelf in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw omvangrijke  uitbreidingen en wijzigingen in de infrastructuur plaats vonden, waren het ten oosten van het Centraal Station voornamelijk wijzigingen waarvan het reizend publiek nauwelijks iets merkte. Deze hadden dan ook voornamelijk te maken met goederenvervoer en opstelterreinen.

Amsterdam Centraal zoals het er de laatste twintig jaar aan de westzijde uitziet. De aanstaande grote verbouwing gaat niet alleen om wissels, maar vooral om de perrons die breder worden ten koste van de middensporen; 10 september 2022.

Foto: Tim Boric.

Groene dwarsliggers

door Jan Roos

Sinds het ontstaan van spoorwegen rusten rails op houten dwarsliggers. Later kwamen daar andere materialen zoals natuursteen, ijzer of staal en beton bij. De laatste decennia treden heel andere materialen naar voren, waarbij vooral aan milieuaspecten – geen vervuiling van de omgeving en recyclebaar – een steeds groter belang toegekend wordt. Wat is er zoal op de markt?

FFU-dwarsliggers op de Rijnbrug bij Duisburg-Baerl, 7 augustus 2017.

Foto: Sekisui.

De Rhätische Bahn in de 21ste eeuw

door Gerrit Nieuwenhuis

Zwitserland is voor belangstellenden in trein en tram een aantrekkelijk land door de verscheidenheid aan spoor- en trambedrijven in combinatie met de mooie landschappen. In het kanton Graubünden in het zuidoosten van het land is het metersporige netwerk van de Rhätische Bahn te vinden. Over deze spoorwegmaatschappij werd al eerder in Op de Rails geschreven*. De ontwikkelingen in de afgelopen decennia geven aanleiding om weer eens aandacht te schenken aan dit interessante bedrijf.

De langste smalspoortrein voor reizigersvervoer reed op 29 oktober 2022. Vijfentwintig Capricorntreinstellen reden van Preda naar Tiefencastel. Tussen Preda en Bergün was de trein op vier niveaus te zien.

Foto: © swiss-image.ch, Philipp Schmidli.

De tram in Leeuwenstad Braunschweig

door Maurits van den Toorn

De toekomst van de tram in Braunschweig heeft meer dan eens op het spel gestaan. Tegenwoordig is daar geen sprake van, al duurt het vaak erg lang voordat plannen tot uitvoering komen. Misschien is het ook wel goed dat al te hoogdravende en te dure ambities niet altijd worden gerealiseerd, zo groot is de stad nu ook weer niet.

Zoals op het dak staat aangegeven een ‘Tramino Braunschweig’, het nieuwste materieel van het trambedrijf, op de Friedrich-Wilhelm-Platz in het centrum van de stad; 23 maart 2023. Vroeger was dit het plein voor het Hauptbahnhof.

FotoMaurits van den Toorn.