Op de Rails – 2023 – nr. 6 (juni)

Spoor- en tramlijnen op de kaart

door Sjef Janssen en Maurice Meuwissen

Veel spoor- en tramweghobbyisten hebben een zekere fascinatie voor kaarten. Dat is niet verwonderlijk want op kaarten kun je de ligging van spoor- en tramlijnen nagaan, overigens in uiteenlopende mate van nauwkeurigheid en detaillering. Lange tijd was de vervaardiging van deze kaarten puur handwerk. Circa dertig jaar geleden kwam het digitaal tekenen van kaarten langzaam op gang. In dit artikel geven we in vogelvlucht een overzicht van de ontwikkelingen en toepassingen van spoor- en tramwegkaarten bij de NVBS. Wie meer algemene informatie over spoorwegatlassen zoekt, wordt verwezen naar Kowalczyk (2021).

Spoorwegnet Noord-Nederland circa 1906; deel van kaartblad 58 Dr. Kochs.

Bron: Eisenbahnatlas, collectie Sjef Janssen.

Railcoop: een maatschappelijk initiatief

door Guy van Nifterik

Weinig treinen op het platteland, een opgeheven spoorverbinding en de overtuiging dat maatschappelijke betrokkenheid onmisbaar is bij de overgang naar een duurzame samenleving. Dit waren de  beweegredenen voor Nicolas Debaisieux en zijn team om in 2019 Railcoop op te richten, een nieuwe Franse spoorwegmaatschappij in de vorm van een niet op winst gerichte coöperatie. Eerste doel: een  rechtstreekse trein Bordeaux − Lyon over de klassieke route. Een bijzonder experiment. Werkt het?

Op 9 oktober 2015 passeert de BB 67593 het viaduct over het dorp Tarare op de lijn Lyon – Roanne met een Intercités-trein uit Tours.

Foto: Videostrains.

Railgoederenvervoer in Amsterdam (vervolg): De oudjes aan zet

door Rudi Liebrand

Amsterdam heeft twee goederenemplacementen die vanaf het achterland bereikbaar zijn voor elektrische
locomotieven en die bovendien voorbereid zijn op treinen met een lengte van 740 meter: Westhaven en Aziëhaven. Van daaruit wordt met diesellocomotieven naar de verschillende bedrijfsaansluitingen gereden. Wat opvalt is dat hier met name kleine, oude (en waarschijnlijk goedkope) rangeerlocomotieven worden ingezet. In de herfst van 2022 heb ik veel treinbewegingen op de voet gevolgd.

RFO 687 met cacaowagens bij Steinweg aan de Corsicaweg; 16 september 2022. 

FotoRudi Liebrand.

Museum Tauernbahn

door Karl Thaller

Miljoenen mensen reizen jaarlijks per trein door de Oostenrijkse bergen en passeren daarbij vaak de Tauernbahn tussen Schwarzach-St. Veit in de provincie Salzburg en Spittal an der Drau in Karinthië. De aanleg van deze bergspoorlijn dwars door de Hohe Tauern, met vele viaducten en niet te vergeten de Tauerntunnel, was een prestatie van formaat van de toenmalige ingenieurs en baanwerkers. Het Museum Tauernbahn werd in 2005 geopend, niet geheel toevallig ter gelegenheid van de viering van het honderdjarig bestaan van deze spoorlijn.

Locomotief 1144 012 komt met trein REX 14693, de ‘Freizeit & Radsprinter Hohe Tauern’, van Villach Hbf naar Mallnitz-Obervellach over de brug bij Oberfalkenstein; 6 juli 2020.

Foto: Chris Pescher.

Het trambedrijf van Alexandrië

door Maurits van den Toorn

Het trambedrijf van Alexandrië is iets om je over te verbazen. Materieel en infrastructuur verkeren in een bijkans ongeloofwaardig slechte staat, terwijl de tram tóch rijdt. Dat kan nooit lang meer duren, is de gedachte dan – maar tien of twintig jaar geleden zag de boel er amper beter uit, en toch is de tram er nog steeds. Een korte impressie.

Een robuuste driewagentrein van Japanse makelij op de Ramleh-lijn. El Hadaja, 10 oktober 2022. Op en langs de sporen lopen is plaatselijk gebruik.

Foto: Maurits van den Toorn.