Op de Rails – 2023 – nr. 2 (februari)

De Vectron: locomotiefplatform van Siemens

door Wouter H.G. Radstake

Voor de ene treinenliefhebber een zegen en voor de andere een vloek. Je ziet ze bijna overal, ze dringen oudgediende locomotieven uit het zicht, maar ze maken het beeld op het spoor veel kleurrijker. Deze locomotieven rijden inmiddels in half Europa rond, waaronder ook Nederland, en over een paar jaar zelfs in Egypte.

De Siemens Mobility fabriek in München-Allach in Duitsland is de geboortegrond van alle Vectron-locomotieven. Op 5 december 2022 werden daar in de grote assemblagehal onder andere twee Metrans Vectron MS locomotieven (zilver), twee PKP Cargo Vectron MSlocomotieven (blauw), een Alpha Trains Vectron DM (zilver en geel/groen) en een andere Vectron DM (wit) geassembleerd.

Foto: Siemens Mobility.

De voorstadstreinen van Rome

door Herman Wilmer

In dit artikel staan we stil bij de ontwikkeling van het net van voorstadstreinen van Rome. Niet de stad maar twee ‘andere Romes’ maken daar de dienst uit: de regio Lazio als organisator en financier van de regionale treinen en de Staat als eigenaar van de meeste spoorlijnen. Net als bij de ontwikkeling van het tram- en metronetwerk groeit ook daar geleidelijk de samenhang.

Op 8 juli 2019 vertrekt een trein van lijn FL6 van station Labico. Eencabinelocomotief E 464.230 duwt een reeks oudere rijtuigen richting Rome. 

Foto: Manny Mannheimer/Wikipedia.

Trams in Maastricht (vervolg)

door Paul van den Boorn

Terwijl de directeur Gemeentewerken en de Maastrichtse gemeenteraad zich in de jaren 1893-’96 druk maakten over de aanleg van de gastram, klopten de Belgische buren bij de stad aan met een plan voor een tweede internationale tramlijn. De NMVB wilde een tramlijn Tongeren – Riemst – Vroenhoven – Lanaken – Tournebride – Mechelen – Eisden – Maaseik aanleggen. Maar de gemeenten in het Belgische Maasdal weigerden mee te betalen als er niet ook een aftakking van Tournebride naar Maastricht kwam, de stad waarop hun inwoners economisch georiënteerd waren.

Luchtfoto van aardewerkfabriek N.V. De Sphinx v/h Petrus Regout & Co. Op de voorgrond met de vele schepen, het Bassin. Boven het fabriekscomplex is rechts het goederenemplacement Boschpoort van de NMVB te zien met lange slierten goederenwagens. Links daarvan liggen de gebouwen en sporen van goederenstation Boschpoort van de Nederlandsche Spoorwegen. De straten die het fabrieksterrein links afsluiten zijn Achter de barakken en Maagdendries, waardoor de gastram de remise bereikte. Ook de gashouder van de gemeentelijke gasfabriek is te zien. Eerste helft 1927.

Foto: RHCL (Beeldbank, collectie GAM, nr. 10425).