Op de Rails – 2023 – nr. 12 (december)

65 jaar geleden: NS in 1958

door P.W. van der Vlist

Bij de spoorbelangstellenden zal begin dit jaar een gevoel van weemoed hebben overheerst: het einde van het stoomtijdperk van NS. Alkmaar – Den Helder komt elektrisch in dienst, voorlopig als laatste elektrificatieproject. De ligrijtuigen plan N worden in dienst gesteld en gaan meteen Europa in. Er komen nieuwe stationsgebouwen en een groot aantal wordt verbouwd. De modernisering van de beveiliging begint.

Kruisende reizigerstreinen, beide bestaande uit mat ’36, in Schagen, kort na de opening van de
elektrische dienst Alkmaar – Den Helder; juli 1958.

Foto: L.J. Biezeveld.

Stern & Hafferl

door Tim Boric en Gerrit Nieuwenhuis

Dit jaar vierde het regionale vervoerbedrijf Stern & Hafferl in Oberösterreich zijn 140-jarig bestaan. Nog altijd is het een familiebedrijf, dat begon als ingenieursbureau en zich onderscheidde door een
bedrijfscultuur van zuinigheid en inventiviteit. Typerend was jarenlang de inzet van oud en vaak tweedehands materieel, maar daar is de laatste decennia verandering in gekomen.

Gezicht op de Traunsee bij Gmunden met de Traunseetram bij Schloss Weyer. Het monumentje op de halte herinnert aan het paardenspoor Linz – Budweis; 19 september 2021.

Foto: Marco Moerland.

Een Brusselse spoorknoop

door Paul van den Boorn

Wie Brussel met de trein vanuit Antwerpen, de luchthaven Zaventem of Leuven nadert, heeft vlak voor aankomst een prachtig uitzicht op het immense emplacement van Schaarbeek in het dal van de Zenne.

Schaarbeek-Vorming. Op de spoordijk rijdt op lijn 36N een intercity richting Leuven. De bebouwing linksboven ligt bij de haven; daarvoor ligt het FSIterrein. Voor de dijk wordt gewerkt aan de nieuwe spoorlijn 26B die onder het viaduct doorloopt, links langs de tractiewerkplaats; 15 juli 2022. 

Foto: Infrabel/Benjamin Brolet.

Nieuws uit Macau en Hongkong

door Ciril van Hattum

De kleine voormalige Portugese kolonie Macau, sinds 1999 een Special Administrative Region van China, bezit sinds december 2019 een lightrail-lijn. En wel een heel bijzondere. Ook in Hongkong is sinds mei 2017, de laatste maal dat in Op de Rails hierover is geschreven, voldoende gebeurd om aandacht aan te schenken.

Macau, station Lotus Checkpoint. LRT-rijtuigen 048B-A; 13 april 2023.

Foto: Ciril van Hattum.