Op de Rails – 2023 – nr. 1 (januari)

Regionale spoorwegen in Nederland, deel 5: Limburg

door Gerrit Nieuwenhuis en Anton Egelie

In het lijstje met onrendabele spoorlijnen van NS kwamen ook twee spoorlijnen in de provincie Limburg voor. Hierbij ging het om de treindiensten Maastricht Randwyck – Heerlen – Kerkrade Centrum en Roermond – Venlo – Nijmegen. Bij de laatste lijn waren ook de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de provincie Noord-Brabant betrokken.

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg rijdt een GTW van Veolia van Schin op Geul naar Valkenburg op 6 november 2016.

Foto: Tim Boric.

Sporen op de Lüneburger Heide

door Rudi Liebrand

Aangekomen op een leuke camping in een fraaie omgeving en als zoveel spoorliefhebbers ga ik dan op zoek naar wat er in de regio op spoorweggebied te beleven is. In augustus vorig jaar belandde ik aan de rand van de Lüneburger Heide, in Soltau, een plaats midden tussen Hannover en Hamburg.

Het station van Soltau heeft nog met trekdraden bediende armseinen. Treinstel 648 494 vertrekt als RB 37 naar Uelzen. Soltau, 7 augustus 2022.

FotoRudi Liebrand. Bekijk ook het filmpje dat Rudi maakte.

Trams in Maastricht

door Paul van den Boorn

Nu de tram naar Hasselt er niet komt, kunnen we ervan uitgaan dat de laatste tram in Maastricht definitief op 17 juli 1943 heeft gereden. De Eerste Wereldoorlog fnuikte de plannen van de stad voor de aanleg van een net van elektrische stadslijnen, door de Tweede Wereldoorlog kwam vroegtijdig een einde aan de interlokale (stoom)tramlijnen naar België. De tramperikelen van een grensstad.

Gastram 1 komt omstreeks 1900 vanuit de Boschstraat aan op de Markt en zal zijn weg naar het Vrijthof en station vervolgen door links tussen de huizen de Grote Gracht in te rijden.

Foto: RHCL (Beeldbank, collectie GAM, nr. 23582).

Trams in de Messestadt Leipzig

door Maurits van den Toorn

Een van de grootste trambedrijven van Duitsland is te vinden in Messestadt Leipzig. Het heeft de bijzondere spoorwijdte van 1458 millimeter en het is het laatste trambedrijf in het land waar nog Tatra’s van het type T4D rijden, al zal dat niet lang meer duren. Een korte geschiedschrijving met een blik op de huidige stand van zaken.

De trams van het type Tramino Leipzig vormen het nieuwste materieel in de stad. De oude bebouwing hier is na de decennialange verwaarlozing in de DDR-tijd inmiddels grootscheeps gerenoveerd. Breite Straße, 1 april 2019.

FotoMaurits van den Toorn.