Op de Rails – 2022 – nr. 2 (februari)

Spoorwegen in en om Amsterdam (vervolg):  Opstelterreinen (1)

door J.M. ten Broek

Het voormalige rangeer- en opstelterrein Dijksgracht ging op 1 september 2021 definitief buiten dienst en werd meteen erna (op één werkspoor na) opgebroken, waarna de voorbereidingen begonnen voor de aanleg van een vrije kruising in het vrijgemaakte gebied. In de toekomst zullen hier de sporen van en naar de richting Amsterdam Amstel onder de sporen in de richting Weesp en de Watergraafsmeer door geleid worden.

Een van de opstel terreinen voor Amsterdam Centraal ligt naast de voormalige lijnwerkplaats Zaanstraat. In winterse omstandigheden in februari 2007 staat hier onder andere DDM-1 als spitsmaterieel opgesteld.

Foto: Albert Koch.

Tram en metro in Rome

door Herman Wilmer

Sinds het laatste artikel over de stand van zaken bij het railvervoer in Rome in OdR 1984-5 zijn het tram- en metronet geleidelijk uitgebreid. In de bijna veertig jaren sindsdien zijn de nodige resultaten geboekt, maar nog heel wat meer wensen onvervuld gebleven. Er lijkt nu een kentering ophanden, er zijn veel plannen en ook de financiering daarvan is (deels) geregeld.

De recentste uitbreiding van het Romeinse tramnet is de in 2013 geopende korte verlenging naar de Piazza di San Marco, direct naast de Piazza Venezia; 16 mei 2015.

Foto: Paul van Baarle.

Een blik in de archieven van de SNR: Zomervakantie per trein in Nederland

door Gerrit C. van Straaten

In 1928 werden de Olympische Spelen in Nederland gehouden. Daar er een grote hoeveelheid buitenlandse bezoekers verwacht werd, leek het de Nederlandse spoorweg maatschappijen een goed idee om voor hen en andere toeristen, naast de al bestaande kaarten voor een maand of langer, een achtdaagse algemene abonnementskaart in te voeren.

Achtdaagse abonnementskaart.

Een blik in de archieven van de SNR: Vreemde locomotieven bij de NZH in 1924

door Dirk Eveleens Maarse

In OdR 2021-10 blz. 494-495 is geschreven over de in 1924 door de NZH gehuurde NS-rijtuigen voor de tijdelijke stoomtramdienst Den Haag – Veur. Hier is het vervolg: de locomotieven.

Locomotief NS 2 (Merryweather 88/1879, ex-SS 2, ex-NRS 2) met de personenrijtuigen NS C 112 en NZH B 18 (met middenbalkon) op het reeds geëlektrificeerde emplacement Veur (Leidschendam) van de NZH. Van 25 januari tot 11 april 1924 reden elektrische trams van Leiden tot Veur en normaal spoorstoomtrams (deels met NS-materieel) van Veur tot Den Haag. Daarna was de bovenleiding tot Scheveningen gereed; 1924.

Fotograaf onbekend, verzameling SNR.